Hlavní obsah

Exekuci na plat spustí také zapomenuté pokuty

Právo, Jindřich Ginter, Monika Ginterová

K tomu, aby člověku přišla nekompromisní exekuce na plat za dlužnou částku ve výši desítek tisíc korun stačí i několik starých zapomenutých pokut od revizorů z městské hromadné dopravy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zavolal si mne minulý týden podnikový právník a oznámil mi, že když pražskému dopravnímu podniku obratem nezaplatím 80 tisíc korun, tak mi budou muset udělat exekuci na plat. Je to za pokuty ještě z 90. let. V té době jsem měl trvalé bydliště v západních Čechách a pak jsem se přestěhoval do Prahy. Nějaké upomínky jsem neřešil. Bylo to snad jen pět pokut, kdybych je zaplatil, tak mne to vyjde na pár tisíc, vše ostatní jsou poplatky za soudy, exekutora a podobně,“ řekl čtyřicetiletý grafik Josef Š.

„Hodně dluhů vzniká právě proto, že někomu přijde pokuta od dopravních podniků, ale člověk jí vyhodí do koše, a někdy i opakovaně. Dopravní podnik to třeba pět let neřeší a pak je z jedné pokuty celková dlužná suma i 21 tisíc korun, neboť se načte penále, úroky z prodlení a odměny advokátům či exekutorům. Podobně je to, pokud nezaplatíte telefonní společnosti,“ varuje nezávislý finanční poradce Vít Pokorný.

Počet exekucí letos prudce roste

Počet exekucí na zadlužené domácnosti letos prudce roste. Oznámil to jeden z největších exekutorských úřadů v zemi z hlediska počtu realizovaných exekucí, a to Exekutorský úřad Přerov. Jen tento úřad vykonal v prvním pololetí letošního roku o 45 % exekucí více než v loňském roce; celkem se jedná o 24 400 případů.

Za stejné období loňského roku přitom tito exekutoři provedli 16 800, za celý rok 2009 pak 36 803 exekucí. Oproti loňsku se zvedl také počet mobiliárních exekucí, a to o 35 %. Nárůst počtu exekucí v prvním pololetí dokazuje, že ani letos zadlužování občanů a jejich následná neschopnost splácet nepřestává dále růst.

„Příčiny neustávajícího nárůstů exekuovaných občanů souvisí určitě i s ekonomickou recesí, ale není to jediný důvod. Dlouhodobě je největším problémem dlužníků jejich až asociální lehkomyslnost a nedostatečná finanční gramotnost,“ říká soudní exekutor Tomáš Vrána.

Kromě samotných exekucí zaznamenali exekutoři i masivní zájem o tzv. exekutorské zápisy. Mnoho lidí i firem se v době krize začalo při půjčování peněz jistit sepsáním exekutorského zápisu, který v případě nesplácení pohledávky slouží jako titul pro nařízení exekuce. Celý proces vymožení se tak výrazně zkrátí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám