Hlavní obsah

Kalousek chce zrušit daňové zvýhodnění hypoték

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Miroslav Kalousek si brousí zuby na hypotéky. Plánuje totiž odbourat pomoc státu při jejich splácení. Prozradil to jako novinku v rozhovoru pro dnešní Právo. Kalousek by rád změnu prosadil do nového zákona o dani z příjmů, který by mohl začít platit za dva roky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Hodláte dál zachovat zvýhodnění hypoték?

Ještě o tom povedeme diskusi, ale já osobně nehodlám.

Chcete tedy odbourat možnost, aby si klienti, kteří tak řeší vlastní bydlení, snižovali základ daně o zaplacené úroky? V prvních letech to pro ně může znamenat až desetitisíce do rodinného rozpočtu.

Myslím si, že to bude velmi složitá diskuse, ale chci ji alespoň podstoupit. Netvrdím, že s tím stojí a padá svět. Není to v koaliční dohodě. Proto se ani nebudu tolik zlobit, když mi to neprojde.

Neprojevilo by se to ve stagnaci bytové výstavby a trhu s byty?

Nedomnívám se. Je to o tom, že někdo platí na úkor jiného. Proč by lidé s nízkými příjmy, kteří na hypotéky nikdy nedosáhnou, měli připlácet na hypotéky těch středně a vysoko příjmových osob? Já jsem pro rovné šance. Proto jsem třeba i proti daňovému zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů, na které musíme platit vy, já nebo důchodce.

Velkou diskusi lidí vyvolaly chystané změny v oblíbeném stavebním spoření. Jeho účastníci fakt, že letošní příspěvek jim bude zničehonic zdaněn 50 procenty, kritizují a tvrdí, že jde o podraz ze strany vlády.

No, ale pořád něco dostanou... nedojde k ničemu jinému než to, že všichni, kteří jim na ten příspěvek přispějí, to udělají jen polovinou.

Oni ale dodrželi všechny smluvní podmínky.

Tak ať se podívají na smlouvu. Je tam napsáno, že výše státního příspěvku se řídí aktuální platnou legislativou a nikdo nemůže garantovat, že se nezmění daň. Tak jaký podraz?

Když chcete rušit daňové výjimky, sáhnete třeba také na prezidenta, jehož plat se nedaní a činí 196 512 Kč a k tomu má nezdaněné náhrady ve výši 190 500 korun?

Jistě. Rušení výjimek se musí nutně týkat všech. Ta rovnice je jednoduchá. Má-li kdokoli nezdaněné příjmy, ostatní musí platit vyšší daně.

Celý rozhovor čtěte v sobotním Právu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám