Hlavní obsah

Trhy dále rostou, dobrých zpráv je ale stále méně

Novinky, Jaroslav Brychta, XTB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také tento týden přinášel ze Spojených států zejména špatné zprávy o stavu americké ekonomiky. Začínající výsledková sezóna byla jen slabou náplastí.

Foto: Cathal Mcnaughton , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americká ekonomika přinesla v minulých dnech další svědectví o svém aktuálním stavu a příjemný pohled to rozhodně nebyl. Maloobchodní tržby klesaly v červnu druhým měsícem v řadě, a přestože se jejich pád očekával, byl opět výrazně hlubší, než s čím počítal většinový názor na trhu. Na důvěře přitom rozhodně nepřidala skutečnost, že v červnu klesaly tržby z prodeje zejména u těch položek, které jsou nejvíce citlivé na důvěru spotřebitelů v jejich budoucí finanční situaci.

Ještě daleko hůře ale dopadly čerstvé červencové výsledky z výrobního sektoru v průmyslově velmi silných regionech Spojených států. Výrobní aktivita v New Yorku a Philadelphii totiž v červenci dramatickým způsobem klesla, a přestože výroba v obou regionech dále expanduje, její růst je nejnižší od třetího čtvrtletí minulého roku. Velmi znepokojivá je přitom skutečnost, že ve výrobním sektoru již druhým měsícem v řadě dramatickým způsobem klesá tempo růstu nových objednávek, což svědčí o tom, že útlum ve výrobním sektoru nemusí být pouze krátkodobou epizodou.

Problematickou situaci si začíná uvědomovat také americká centrální banka (Fed). Ta ve středu zveřejnila zápis ze svého posledního zasedání, ve kterém nechala nahlédnout do diskuse, která probíhala mezi členy Výboru pro měnovou politiku. Ti se po dlouhé době opět vážně zabývají možnostmi deflačních rizik a začínají uvažovat o tom, zda by bylo zapotřebí dalšího rozvolnění měnové politiky v případě, že by se situace v americké ekonomice dále vyhrocovala.

Vidina přísnější měnové politiky a vyšších úrokových sazeb, která ještě před několika měsíci výrazně pomáhala americké měně v růstu, se tedy začíná velmi rychle rozplývat. Na to v týdnu reagoval dolar prudkým výprodejem, když jen na páru s evropskou měnou zeslábl od pondělí do pátečního odpoledne o 2,7 %.

Výsledková sezóna drží trhy nad vodou

O něco více optimismu vlila do žil investorů začínající výsledková sezóna. Ta přinesla ze Spojených států hospodářské výsledky hned několika velkých společností. Velmi dobrá čísla nabídla například hliníkárenská společnost Alcoa, jejíž produkty sahají od vesmírného průmyslu, přes automobily až ke konzervám, což dělá z výsledků hospodaření společnosti velmi dobrý barometr výsledků ostatních firem. Příjemně překvapil také technologický obr Intel a dobré zprávy přicházely i z finančního sektoru, kde svá čísla za druhé čtvrtletí odhalila banka JP Morgan.

Trhy na lepší výsledky reagovaly pozitivně a z velké části právě díky nim nakonec akcie v Evropě i v USA zůstávají na týdenní bázi zatím stále v zelených číslech. Výsledky jsou však spíše než aktuálním vyobrazením reality reflexí posledních tří měsíců a proto je jejích vypovídací schopnost o budoucím vývoji podstatně slabší, než je tomu v případě daleko čerstvějších makroekonomických dat, která v týdnu ze Spojených států přicházela.

Výsledková sezóna bude pokračovat také v nadcházejícím týdnu. To, zda se opatrný optimismus na trzích udrží, ale bude zejména v režii nově příchozích makro ukazatelů. Těmi nejzajímavějšími budou informace z amerického trhu s bydlením. Ten se však v květnu začal dostávat do obrovských problémů, když se prodeje nových domů propadly na nejnižší úroveň v historii a objemy nových hypoték dosáhly svého třináctiletého minima. A proto možná ani v příštích dnech o špatné zprávy nouze nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám