Hlavní obsah

Cestovní pojištění ke kartě může být výhodné

Právo, Vladimír Čechlovský

Cestovní pojištění na dovolenou v cizině lze vyřešit i tak, že si ho přikoupíme ke své platební kartě. Může to být výhodné. Běžné platební karty, a to ani embosované, zpravidla automaticky neobsahují cestovní pojištění, ale lze ho snadno přikoupit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Výhodou je, že získáme celoroční pojištění pro celý svět pro sebe, případně i pro rodinné příslušníky (pro děti zpravidla do 18 let), a to při základních variantách již za cenu od asi 300 do 1000 korun ročně.

Toto pojištění může být výhodné například pro rodiny, které do ciziny cestují více než jednou ročně a kupují si přitom komplexní pojištění, to je kromě pojištění léčebných výloh (včetně asistenčních služeb) i pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou na zdraví a majetku, pojištění trvalých následků či smrti způsobených úrazem, ztráty zavazadel a případně i další pojištění. Cestovní pojištění ke kartě je totiž koncipováno zpravidla jako komplexní pojištění.

Levněji však může pojištění ke kartě přijít i u jedné cesty do zahraničí za rok. Například jednotlivě koupené cestovní pojištění na cestu v rámci sazby „Evropa“ přijde asi na 40 korun na osobu denně. Při desetidenní cestě to je 400 korun na osobu, čtyřčlenná rodina pak zaplatí dohromady 1600 korun. Při sazbě „svět“ je výhodnost ještě zřetelnější.

Výhodné mohou být i jiné záležitosti. Například UniCredit Bank nabízí v produktu Travel Basic pojištění bez věkového omezení a pojištění pro cestující domácí zvířata. V Travel Plus je pojištěn i notebook (hardware). Třeba pojištění Komfort GE Money Bank zase obsahuje nadstandardně pojištění notebooků a také provozování nebezpečných druhů sportů.

Pozor na limit léčebných výloh

Cestovní pojištění ke kartám se však mezi bankami dost liší, proto je třeba bedlivě prostudovat konkrétní podmínky. Jeden z největších zádrhelů je, že některé banky poskytují limit na léčebné výlohy jen ve výši jeden milión korun, což už je poměrně nízký limit. Odborníci doporučují aspoň 1,5 miliónu korun.

Limity cestovního pojištění ke kartám se také v některých případech vztahují na rodinu celkem (resp. na část rodiny bez držitele karty, pokud má vlastní limit), což by mohlo způsobit vážné problémy. Pokud by například rodina v cizině havarovala s autem a došlo k vážným úrazům, tak limit léčebných výloh jeden milión pro všechny její členy nemusí stačit.

Proto například Raiffeisenbank, která má limit léčebných výloh milión korun, má ještě stejně vysoký samostatný limit na asistenční služby.

Kolik stojí cestovní pojištění k běžné debetní platební kartě
Česká spořitelnaČSOB a Poštovní spořitelnaGE Money BankKBRaiffeisenbankUniCredit Bank
Poplatek v Kč300 nebo 450 ročně300 až 2200 ročně79 měsíčněv ceně karty50 měsíčně25*** nebo 50 měsíčně
Na koho se vztahujedržitel karty/ manžel (ka) + až 3 dětidržitel karty/ manžel (ka) + až 3 dětidržitel + členové rodinydržitel, manžel, dětidržitel, manželděti držitel karty/manžle + děti
Léčebné výlohy v Kč1,5 mil./1,5 mil. na osobu1 mil./2. Mil na osobu1,7 mil. na rodinu1 mil. na osobu1 mil. na osobu1,7 mil./ 1,7 mil za rodinu
Max. doba pobytu v cizině90 dní90 dní60 dní60 dní45 dní90 dní

Ochrana i pro členy rodiny

Rodinné pojištění ke kartě lze v některých případech zajistit jedním samostatným produktem, ale někdy musí být dva. Například klient UniCredit Bank, který si chce na cesty pojistit nejen sebe, ale i celou rodinu, nemůže koupit jenom Travel Plus, ale musí si pro sebe obstarat nejprve Travel Basic. Obdobně klient České spořitelny, který má pro sebe pojištění ke kartě Comfort, teprve pak může přikoupit i Comfort Family.

Je třeba počítat i s tím, že při rodinném pojištění k platební kartě musí s rodinou cestovat i její držitel.

Cestovní pojištění platí celoročně, v některých případech ho lze sjednat například i na jeden měsíc. Krátkodobé sjednání pojištění umožňuje například UniCredit Bank u Travel Plus. Pojištění ke kartě je praktické i pro cestovatele, který předem neví, jak dlouho se v cizině zdrží.

Pojištění totiž platí stále. Musí se dodržet jen maximální doba jednoho souvislého pobytu v cizině. Ta činí většinou 90 dní. V Komerční bance je to ale 60 a v Raiffeisenbank 45 dní. Po návratu do Česka a po opětovném vycestování platí pojištění znovu. Pojištění není nutné před cestami do zahraničí aktivovat.

Výjimečně je ke kartě pojištění automaticky

Spíše jen výjimečně běžné karty automaticky obsahují i cestovní pojištění. Pouze Komerční banka a UniCredit Bank poskytují z námi uvedených bank cestovní pojištění u embosovaných karet, s nímž se ale počítá v ceně karty. V UniCredit Bank se to navíc týká jen produktu Travel Basic, který je určen pouze pro držitele karty.

Cestovní pojištění bývá naproti tomu automatickou součástí nadstandardních karet například typu Eclusive, Business a Gold. V těchto případech si ho tedy klient nemusí zvlášť přikupovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám