Hlavní obsah

Češi mají v záložnách stále více peněz

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi opět důvěřují záložnám. Průměrná naspořená částka jednoho klienta záložny se za poslední tři roky více než dvojnásobila. Vyplývá to z analýzy, kterou na základě dat České národní banky zpracovala družstevní záložna WPB Capital.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění společnosti měli lidé v záložnách na konci roku 2007 v průměru 152 tisíc korun, nyní je to již 342 tisíc korun.

Nutné je dodat, že zejména kvůli „divokým“ devadesátým letům, kdy mnoho kampeliček zbankrotovalo nebo bylo vytunelováno, lidé těmto finančním institucím příliš nevěří.

„Potenciálně noví klienti se stále ještě k záložnám staví rezervovaně. Láká je vyšší zhodnocení, které nabízíme, zároveň však kvůli špatné minulosti kampeliček pořád cítí jistou nedůvěru. Obavy přitom nejsou na místě,“ uvádí Hana Foitová ze spořitelního družstva WPB Capital.

Kromě legislativy podléhají záložny, stejně jako banky, dohledu ČNB. Vklady včetně výnosových úroků jsou stoprocentně pojištěny ze zákona až do výše 50 000 euro. Tato částka bude navíc díky novele zákona, kterou v květnu podepsal prezident Václav Klaus, navýšena na 100 000 eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám