Hlavní obsah

Americká ekonomika může začít opět zpomalovat. Akciím se přesto dařilo

Novinky, Jaroslav Brychta, XTB

Po prudkém výprodeji, kterým si hlavní burzovní indexy prošly od poloviny minulého měsíce, se v uplynulých dnech světové akcie dokázaly opět odrazit ode dna a růst. Důvodů k optimismu je však stále relativně málo, jelikož začíná být stále zřetelnější, že by si největší světové ekonomiky mohly v dalších čtvrtletích začít opět procházet zpomalením.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Článek

Růst akcií z minulých dnů, kdy se například americký Dow Jones znovu vyhoupl nad magickou hranici 10 000 bodů, měl tentokrát jen velmi malou oporu v nově příchozích ekonomických datech. Zatímco Evropa a zejména Německo sice dále těží ze slabého eura, motor zahraniční poptávky – Spojené státy – zdá se začíná znovu zpomalovat.

To naznačily již v minulém týdnu velmi nepřesvědčivé výsledky z trhu s bydlením a trhu práce, ke kterým se začátkem minulého týdne přidaly ještě data z amerického sektoru služeb. Ten sice v červnu dokázal znovu expandovat, jeho expanze byla ale podstatně slabší než v květnu, když se stejně jako ve výrobním sektoru výrazně propadly především nové objednávky.

Spotřebitelská poptávka, která byla hlavním motorem růstu americké ekonomiky v minulých dvou čtvrtletích, tak zřejmě začíná znovu slábnout, k čemuž přispívá stále vysoká nezaměstnanost a rostoucí počet osob bez nároku na podporu v nezaměstnanosti. Tento trend potvrdily také zveřejněná data o spotřebitelských úvěrech.

Ty se v USA propadly o 9,1 mld. dolarů jen měsíc poté, co zaznamenaly propad ve výši 14,9 mld. Po krátké stagnaci z minulých měsíců se tak objem spotřebitelských úvěrů začíná opět strmě propadat, když domácnosti více splácejí minulé závazky, než aby se dále zadlužovaly. Od začátku finanční krize v roce 2008 již objem spotřebitelských úvěrů klesnul o více než 160 mld. dolarů a bude-li nadále klesat, ekonomickému oživení v USA a s ním i oživení v Evropě může začít opět rychle docházet dech.

ECB i MMF varují před velmi nejistým výhledem

To si začínají uvědomovat také centrální banky a mezinárodní organizace typu Mezinárodního měnového fondu (MMF). Poté, co v červnu americká centrální banka naznačila, že ekonomika není v tak dobrém stavu, jak se ještě před několika měsíci zdálo, vyslala varovný signál o vysoké nejistotě nad budoucím vývojem také Evropská centrální banka. V ten samý den přitom MMF zveřejnil analýzu, podle které sice světová ekonomika může v tomto roce růst dokonce o 4,6 %, kvůli stále přítomným problémům – zejména v eurozóně – jí ale do budoucna může hrozit opětovné zpomalení.

Příliv dobrých zpráv se tedy v týdnu rozhodně nekonal a více než pětiprocentní růst, kterým si prošly od pondělí evropské burzovní indexy, vyvolává jisté pochybnosti nad tím, na jak pevných základech vlastně stojí. Tyto pochybnosti navíc umocňuje fakt, že podle pravidelného průzkumu kapitálových toků (Lipper/AMG) zaznamenaly podílové fondy v minulém týdnu jeden z největších odlivů investic do akcií v roce 2010.

Vedle akcií se v minulém týdnu dařilo také komoditám, když například cena ropy vystoupala do pátečního poledne o 4,5 % na 74,80 USD za barel, zatímco cena průmyslových kovů jako je měď a zinek, rostla o více než čtyři procenta. Na devizovém trhu pak díky pozitivnímu sentimentu stoupal zájem o rizikovější měny, což svědčilo především měnám ve středoevropském regionu. Koruna díky tomu mohla na páru s eurem vystoupat zpět k ceně 25,37 Kč, zatímco k dolaru posílila až na 19,98 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám