Hlavní obsah

Banky bojují o bohaté klienty jako o život. Kolik stojí nejlevnější hypotéka?

Právo, Monika Ginterová, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hypoteční banky začaly svádět tvrdý boj o nové bonitní klienty. Zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték totiž způsobilo, že na půjčku na bydlení dosáhne podstatně méně zájemců než před několika lety.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Lidé, kteří si mohou hypotéku dovolit, však pečlivě zvažují, od kterého finančního ústavu si peníze nakonec půjčí. Jejich rozhodnutí často ovlivňují i setiny procenta z úroků, kterými se nabídky jednotlivých bank liší.

„Většina bank zpřísnila podmínky pro získání hypoték, protože se projevují problémy se splácením. Ovšem klienti, kteří splní podmínky pro její získání, mají o to větší možnost si vybrat banku podle své pečlivé analýzy,“ řekl Právu Pavel Závitkovský z poradenské společnosti KPMG Česká republika.

Dnes se podle něho při tříleté fixaci pohybují úrokové sazby od čtyř do 8,5 procentního bodu, průměrně jsou kolem 5,5 procenta. „Je však třeba důsledně prostudovat podmínky úvěru, zejména délku fixace, výši poplatků a teprve poté se rozhodnout, co je nejlepší varianta,“ dodal Závitkovský. Právo zjišťovalo, jakou nejlevnější hypotéku či jaké slevy pro „nové“ klienty banky nyní nabízejí.

Nejnižší sazby na trhu

U mBank mohou bonitní klienti získat hypotéku s úrokovou sazbou už od 3,7 procenta, což je nejméně na tuzemském trhu. Půjčit si lze maximálně 3,5 miliónu korun do 50 % hodnoty zastavené nemovitosti. Pokud si tedy vezmete hypotéku ve výši 1 650 000 korun na dvacet let, tak v tomto případě činí měsíční splátky jen 9740 korun.

UniCredit Bank nabízí nejlevnější hypotéku za 3,83 % v průměrné výši přes dva milióny korun. O tuto hypotéku mají podle banky "zájem spíše majetnější a vzdělanější lidé," tedy klienti, o něž mají banky zájem především.

„Naším typickým žadatelem o hypoteční úvěr je manželský pár ve věku 30 – 35 let s minimálně středoškolským vzděláním. Velkou skupinu - přibližně 40 % našich žadatelů o financování koupě bytu nebo domu - tvoří podnikatelé,“ uvedl Jan Klíma z UniCredit Bank. Banka nabízí možnost až 4x ročně mimořádnou splátku bez sankcí.

To může být zajímavé pro lidi, kteří se rozhodli svoji starou hypotéku refinancovat.

Hypotéku zlevní životní pojištění

„Úroková sazba u nás začíná na 4,25 %. Standardní hypotéku nabízíme za 4,99 %. Tuto sazbu lze ještě snížit o desetinu, pokud klient uzavře životní pojištění,“ sdělil Tomáš Kofroň z RB. Česká spořitelna například přišla se slevou z úrokové sazby ve výši 1 % po celou dobu splácení u poloviny z výše úvěru, a to u pětileté fixace, minimálně dvacetileté splatnosti úvěru a při sjednání pojištění schopnosti splácet.

„Úrokovou sazbu lze snížit až o 0,4 % podle výše úvěru. U hypotéky nad tři milióny korun s fixací na tři roky a do 70 % ceny nemovitosti nabízíme sazbu 4,49 %,“ sdělila Pavla Hávová z ČSOB.

Sleva za účet a pojištění nemovitosti

„Pokud klient splácí hypotéku z našeho účtu, kam si posílá i plat, a sjedná si k hypotéce pojištění majetku a pojištění proti neschopnosti splácet, dosáhne slevy. Hypotéka na 70 procent hodnoty nemovitosti od jednoho do dvou miliónů je pak za 4,69 %; hypotéka od dvou do tří miliónů za 4,59 % a hypotéka od tří miliónů a více za 4,49 %,“ řekla Právu Denisa Salátková z Poštovní spořitelny.

„Nejnižší úrokovou sazbu nabízíme do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti a činí 4,34 % na jeden rok,“ sdělila Kateřina Bílá z Wüstenrot. Komerční banka nabízí pro hypotéky do 85 % hodnoty zastavené nemovitosti úrokové sazby od 4,45 % pro tří- až pětileté fixace.

Lidé by však každopádně měli mít na paměti, že hypotéku si berou na dvacet i více let, ale garantované, stále relativně výhodné úroky mají jisté jen na období fixace, tedy na rok, tři nebo pět. Poté je člověk starým klientem a mnohým se stává, že jim banka pro další období hypotéku o procento dvě zdraží, jestliže se o nové podmínky klient nezajímá včas a nemá v záloze refinancování u jiné banky nebo stavební spořitelny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám