Hlavní obsah

Banky se připravují na zavedení školného

Právo, Jindřich Ginter, Monika Ginterová

Banky se začínají připravovat na zavedení školeného na vysokých školách, které avizovala vládnoucí koalice. Banky sice tvrdí, že je ještě brzy z toho něco konkrétního vyvozovat, nicméně v případě schválení školného se splatností po dosažení průměrné mzdy absolventa vážně uvažují o inovacích a větší obchodní podpoře stávajících úvěrových produktů pro studenty. Některé zvažují, že přijdou na trh s novou nabídkou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Možnost zapojit se do financování školného vnímáme jako zajímavou příležitost. Je otázka, zda bude stát úvěry garantovat či dotovat. Každopádně dokážeme najít metody financování školného, například přes zapojení rodičů samotného studenta,“ řekl Právu člen představenstva ČSOB Petr Hutla.

Už dnes banka nabízí studentské konto, které je určené pro lidi od 15 do 28 let. Oproti běžným účtům studenti neplatí za výběry z bankomatů v ČR, za příchozí a odchozí platby, stejně jako za vybrané služby spojené s vedením účtu. S tímto kontem studenti také zdarma získají povolené přečerpání účtu až 20 tisíc korun.

„Vyčkáváme na finální stanovisko o modelu platby školného tak, abychom mohli úvěr na vzdělávání, který jsme nabízeli dříve, upravit. Prozatím je stažen z prodeje,“ dodala Denisa Salátková z Poštovní spořitelny.

Výhodnější než spotřebitelská půjčka

„Už nyní nabízíme speciální účelovou půjčku na vzdělání, která má proti standardním spotřebitelským úvěrům několik výhod: lze jím financovat výrazně vyšší částku, až milión korun, lze ho splácet déle, tedy deset let oproti standardním sedmi letům, a má výhodnější úrokové sazby od 8,93%. Úvěrem lze financovat studium na VŠ, VOŠ, jazykové kurzy a studium v zahraničí,“ sdělil Právu Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Podobné je to u České spořitelny. „Hotovostní úvěry s úrokovou sazbou 8,9 % poskytujeme studentům vysokých škol, víceletých vyšších odborných škol a MBA. Úvěr lze sjednat do 300 tisíc korun a je splatný od jednoho roku do deseti let. Po dobu studia může student splácení úvěru odložit a platí pouze úroky,“ upřesnila Klára Pačesová z ČS.

Za studenty se budou muset zaručit rodiče

Pokud mladí po ukončení VŠ a dosažení průměrného platu budou muset ihned začít se splácením, nebudou mít ale pak problém půjčit si na byt a dům - většinou si v této době berou také hypotéku; nesníží to jejich bonitu?

„Samozřejmě bonita klienta pro nás zůstane i nadále důležitá. Pokud však někdo vystuduje VŠ, je zde předpoklad, že během několika let dosáhne vyššího platu, který mu umožní splácet i případnou hypotéku,“ míní Kofroň.

Jak to ale bude u studentů řešeno se zástavou; dům či byt obvykle nemají, tak třeba vinkulací na část budoucího platu?, zajímalo Právo.

„Pro úvěry do sto tisíc korun nepožadujeme zajištění. V případě, že student nemá dostatečné vlastní příjmy, vyžadujeme spoludlužníka, většinou jednoho z rodičů. A od 100 tisíc do 300 tisíc korun požadujeme zajištění ručitelským závazkem,“ dodala Pačesová z ČS.

Na deset let za 6,44 %

„Ke konci prvního čtvrtletí letošního roku jsme evidovali studentské úvěry ve výši 484 miliónů korun.  Úroková sazba je od 6,44 %. Jde o účelový nebo bezúčelový úvěr od 20 tisíc korun do půl miliónu. Maximální doba splatnosti je deset let. Přeje-li si student využít odklad splátek během studia, potom je horní hranice úvěru maximálně 150 000 Kč. Odklad splátek během studia je nabízen pouze studentům vysokých škol a vyšších odborných škol,“ konstatovala Monika Klucová z Komerční banky

Nemá-li žadatel o studentský úvěr od KB vlastní pravidelný příjem, potom musí mít například ručení od třetí osoby, vložit zástavu u KB či mít stavební spoření u Modré pyramidy stavební spořitelny.

Úvěrové firmy Cetelem a Home Credit zatím nenabízí speciální produkty na financování vzdělávání, ale klient si může zažádat o neúčelovou osobní půjčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám