Hlavní obsah

Západ se zadlužuje, oživení brání ochranářství a Čína mezitím sílí

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náznaky oživení světové ekonomiky jsou velmi křehké. Mezinárodní obchod by letos měl růst o 9,5 procenta, ale riziko dalšího propadu trvá, neboť pokračuje zadlužování západních ekonomik. Vyspělé ekonomiky dosahují jen velmi nízkého růstu, zatímco Čína zaznamenala vysoký nárůst exportu i importu díky stimulaci obrovského potenciálu domácí poptávky. Tvrdí to náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa ve své nové analýze.

Článek

„Iluze bezproblémové ekonomiky je nenávratně ztracena, zodpovědnost vlád, mezinárodních organizací a spotřebitelů je zkrátka nezbytná. Ukazuje se, že G8 se už musí posunout ke G20 a nepřinášet pouze proklamace a přísliby v liberalizaci mezinárodního obchodu. Je třeba například snižovat zbytečné transakční náklady, která vznikají právě kvůli ochranářským opatřením jednotlivých trhů,“ zdůraznil Tlapa.

Podle něho se sice naplno v důsledku krize neprojevil protekcionismus jednotlivých zemí, tedy snaha bez ohledu na pravidla WTO preferovat pouze své firmy, ale „vlády často hledají vychytralá opatření, jak se vyhnout sankcím WTO za protekcionismus a přitom své domácí firmy ve skutečnosti upřednostňovat".

„Skrytý protekcionismus však oživení svazuje. Přesvědčit se o tom mohly nedávno třeba kanadské firmy na trhu v USA,“ připomněl náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám