Hlavní obsah

Jaká je vhodná výše pojistky pomůže spočítat nová kalkulačka pojišťoven

Právo, gin

Kalkulačku pro výpočet minimální pojistné hodnoty nemovitosti zveřejnila na svých stránkách Česká asociace pojišťoven (ČAP). Důvodem je to, že lidé podle pojišťoven často podcení skutečnou hodnotu své nemovitosti a věcí, které v ní mají, a v případě přírodní pohromy, vyloupení nebo vandalismu jsou pak nemile překvapeni, když jim pojišťovna vyplatí jen zlomek škody.

Článek

Na základě jednoduchého zadání získá uživatel v kakulačce na stránkách ČAP podklad pro stanovení výše pojistné částky, na kterou by měla být jeho nemovitost pojištěna.

„Praxe ukazuje, že klienti své smlouvy neaktualizují a nebo záměrně nemovitosti podhodnocují z důvodu stanovení co nejnižší ceny pojištění. Neuvědomují si ale, že v případě škodní události pojišťovna proplatí škodu maximálně do výše sjednané pojistné částky. V případě vzniklé škody jsou pak rozhořčeni, že z vyplacených peněz není možné uvést nemovitost do původního stavu“ uvedl výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora.

Pomocí kalkulačky ČAP si může každý prověřit, zda má majetek pojištěn v dostatečné výši.

Pokud uživatel zjistí, že má nemovitost pojištěnou na nižší částku, než je vypočtená hodnota, s největší pravděpodobností je jeho nemovitost tzv. podpojištěna. "V takových případech je vhodné pojistnou smlouvu aktualizovat," tvrdí ČAP.

Podle pojišťoven 62 % respondentů ve své pojistné smlouvě výši pojistné částky nikdy nezměnilo, přestože polovina z nich měla smlouvu starší 10 let. Zatímco aktualizace smlouvy je nutná při každé změně, úprava pojistné částky je důležitá v důsledku rekonstrukce či jiného zhodnocení nemovitosti.

„Výsledná hodnota z kalkulačky je pouze orientační. Nemá ambice jakkoliv rozporovat znalecké posudky nebo výpočty konkrétních pojistitelů, které jsou prováděny s mnohem větším rozlišením“ zdůraznil Síkora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám