Hlavní obsah

Burza si žádá opatrnost, výnosy akcií budou zřejmě výrazně nižší, než se čekalo

Právo, Jindřich Ginter

Pro nadcházející období dvanácti měsíců platí maximální obezřetnost při obchodování s akciemi. Relativně jisté investiční příležitosti jsou u tradičních defenzivních titulů s průkaznou historií vyplácení rostoucích dividend. Míra výnosů bude ovšem nižší, než někteří analytici doufali. S tímto tvrzením přišla uznávaná dánská investiční banka Saxo Bank. Trhy jsou totiž stále značně rozkolísané.

Foto: Cathal Mcnaughton , Reuters

Makléř na londýnské burza sleduje klesající čísla.

Článek

To, že je velká opatrnost na místě, dokládají i analytické zprávy České kapitálové informační agentury. Stačí se podívat na anotace z tohoto měsíce: Středoevropské trhy oslabují; Americké trhy otevírají mírným růstem; Nerozhodné akciové trhy; Akciové indexy kolísaly oběma směry; Snížení ratingu v Řecku zastavilo růst eura; Evropa: Averze k riziku klesá?; Akciové trhy dnes mírně korigují předchozí ztráty...

„V době rozkolísaných akciových trhů doporučuje investorům zvlášť pečlivě sledovat podrobné profily společností a zajišťovat rizika. Ačkoliv dobré hospodářské výsledky ve druhém čtvrtletí sice s největší pravděpodobností přispějí k růstu akcií, protichůdně budou působit vážné obavy na trzích s vládními dluhopisy ohledně schopnosti zemí prosadit úsporná opatření,“ tvrdí Saxo Bank.

Všeobecně očekávaná míra výnosů neodpovídá ani vzdáleně makroekonomické realitě, ve které se pohybují firmy a korporace.
Christian Blaabjerg, stratég Saxo Bank

K tomuto faktoru se v dlouhodobém horizontu s největší pravděpodobností přidá zklamání z očekávaného růstu čínské ekonomiky, druhá vlna defaultů na americkém trhu s nemovitostmi, která zasáhne finanční sektor, pokračující snahy o zmírnění neudržitelného vývoje veřejných financí především v Evropě a přetrvávající obavy z neschopnosti evropských států čelit rozpočtovým problémům.

„Velké vrásky přidělávají vyhlídky na možné ohrožení dalšího hospodářského růstu v Evropě a v USA v souvislosti s oddlužováním domácností i státních rozpočtů,“ tvrdí analytik Christian Blaabjerg a doplňuje: „Naším hlavním scénářem pro vývoj HDP je mírný dvojí pokles, jehož druhou fázi, která si vyžádá další pokles cen akcií, očekáváme začátkem roku 2011.“ K preferovaným patří tituly ze sektoru spotřebního zboží, telekomunikací a veřejných služeb.

Velmi skeptický názor zaujímají analytici Saxo Bank k očekávané výši výnosů, protože v druhé polovině roku předpokládají silně negativní makroekonomické vlivy, okořeněné přes léto výraznými výdajovými škrty evropských vlád.

„Všeobecně očekávaná míra výnosů podle našeho názoru neodpovídá ani vzdáleně makroekonomické realitě, ve které se pohybují firmy a korporace,“ tvrdí Blaabjerg.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám