Hlavní obsah

Půjčky na dovolenou si lidé letos brát nebudou

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popularita půjček na dovolenou letos výrazně klesla. Podle červnového průzkumu společnosti Provident Financial lidé s nižšími příjmy nebudou o nadcházejících prázdninách proti dřívějšku ani tolik cestovat a letní dovolenou budou trávit spíše jen rekonstrukcí bytu, domu nebo chaty.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Článek

Průzkumu se zúčastnilo 716 respondentů, půjčku na dovolenou si letos plánují vzít pouze čtyři procenta z nich. Na otázku, na co by si lidé nikdy nepůjčili, naopak více než čtvrtina dotázaných odpověděla, že právě na dovolenou by si úvěr nikdy nevzali.

Více než tři čtvrtiny Čechů s průměrným a nižším příjmem stráví letošní dovolenou doma či na chatě, u příbuzných nebo přátel. Celkem 15 % respondentů uvedlo, že plánují dovolenkový pobyt v rekreačních zařízeních v ČR, pouhých osm % se chystá do zahraničí.

„Kvůli obavám z dalšího vývoje ekonomiky si lidé nebudou půjčovat na dovolenou, ale místo toho investují do zvelebení svých domácností a nemovitostí. Souvisí to i s anti-dluhovou náladou v celé společnosti,“ uvedl mluvčí Provident Financial Ondřej Holoubek.

Lidé jsou v poslední době podle něj mnohem opatrnější a citlivější k zadlužování státu či sebe samotných. „Znatelně se v tomto směru projevila i řecká krize a vliv volební kampaně, jejímž letošním mottem bylo snížení veřejného zadlužování,“ dodal Holoubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám