Hlavní obsah

Při volání z mobilu ze zahraničí lze letos ušetřit

Právo, Martin Procházka

Jak lze při volání a posílání textových zpráv z mobilu ušetřit? Hovorné se ve srovnání s loňskem pohybuje v obou směrech. Eurotarif, který nabízí všichni tři operátoři, bude od 1. 7. výrazně levnější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vodafone dokonce ceny sníží už od 24. 6. Operátoři sníží ceny odchozích hovorů asi o korunu, ceny hovorného se dostanou pod 12 Kč za minutu. Nejmenší zlevnění přichází u SMS, jde o desítky haléřů.

Ostatní tarify ale mírně podražily, a to zejména kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty z 19 na 20 procent. Hovorné i SMS tak podražily o jednotky až desítky haléřů za minutu. Navíc T-Mobile u svého programu Cestovatel nyní na rozdíl od loňska účtuje za příchozí hovor jednorázový poplatek 34,80 Kč, loni byly příchozí hovory zdarma.

Roamingové služby nemusíte před odjezdem do zahraničí aktivovat, operátoři je aktivují sami. To platí pro takzvaný eurotarif, tedy program, jehož ceny jsou nařízeny Evropskou unií.

Pokud chcete zvolit jiný program, je třeba si jej aktivovat ať už na infolince, internetu nebo v prodejně vašeho operátora.

Je třeba také myslet na to, že na hovory a psaní SMS či MMS ze zahraničí se nevztahují volné minuty, které dostáváte v rámci paušálních měsíčních poplatků.

Eurotarif, který nabízí Vodafone pod názvem World Roaming a T-Mobile a O2 jako Eurotarif, vyjde u všech operátorů přibližně na stejné peníze.

Rozdíly v účtování

Výhodou eurotarifu je také způsob účtování hovorů. Zatímco u odchozích hovorů se účtuje první půlminuta a potom po sekundách, příchozí hovory se účtují po sekundách ihned po zahájení hovoru. To je velká výhoda proti jiným programům, kde se ve většině případů účtuje po minutách.

Pokud tedy pojedete na dovolenou do některé ze zemí Evropské unie, ušetříte s eurotarifem zejména při kratších hovorech nemalé částky. Například příchozí hovor v Řecku trvající jednu minutu a 10 sekund vyjde s eurotaritem O2 asi na 5,40 Kč, u Vodafone Passport to je 22,18 Kč a u T-Mobile 34,80 Kč. Poslední dva zmíněné programy jsou ale určeny především zájemcům o delší hovory, pro které jsou zase výhodnější než eurotarif.

Vybírejte podle toho, kam jedete

Důležité je pamatovat na to, že ceny eurotarifu jsou platné až na některé výjimky jen pro země Evropské unie. Pokud tedy například pojedete k moři do Chorvatska, vyplatí se vám zvolit jiný program, protože v cenách za volání jsou obrovské rozdíly.

Jediný operátor, který má v Chorvatsku stejné ceny jako u eurotarifu, je Vodafone. S jeho World Roamingem (eurotarif) zaplatíte za hovor do České republiky, který trvá dvě a půl minuty, necelých 30 korun. U O2 Eurotarifu je to ale už 126 Kč a u T-Mobile Eurotarifu 105 Kč. Rozdíl v cenách je tedy až čtyřnásobný,

Zatímco Vodafone si za textovou zprávu z Chorvatska účtuje 3,35 Kč, s Happy roamingem od T-Mobile zaplatíte 9,60 a s Eurotarifem u O2 dokonce 12 korun.

Jak výhodněji posílat SMS

Ceny textových zpráv se mezi jednotlivými operátory i jejich programy velmi liší. Rozdíly v ceně jsou až téměř čtyřnásobné. Dobrou zprávou je, že se od loňska připojily k hovorům, a jejich ceny jsou v rámci eurotarifu regulovány Evropskou unií.

Pokud tedy chcete ze zahraničí hlavně psát SMS, je eurotarif jakéhokoli operátora nejlepší volbou. Navíc s Vodafone můžete posílat SMS za ceny eurotarifu i v Chorvatsku. V USA je ale opět nejvýhodnější Cestovatel od T-Mobile, kde platíte polovinu ceny oproti ostatním operátorům.

Chcete-li posílat z dovolené hlavně MMS ať už s fotografiemi nebo delším textem, vyplatí se O2 Smart Roaming, kde za jednu multimediální zprávu zaplatíte necelou desetikorunu. Naopak nejdráže vyjde T-Mobile Eurotarif, kde MMS vyjde na necelých 17 Kč.

Na dovolenou s předplacenou kartou

Pojedete-li na dovolenou s předplacenou kartou, vyplatí se v kontaktu s blízkými v ČR používat hlavně SMS a to v programech, které jsou nastaveny jako eurotarif. Týká se to tedy všech předplacených karet kromě těch, kde je nastaven O2 Smart Roaming. I předplacené karty umožňují využít výhody eurotarifu.

Jedna zpráva vyjde ve většině evropských zemí na cenu kolem 3,30, u Vodafonu za tuto cenu odešlete SMS i z Chorvatska.

O2 Smart Roaming je zase jasně nejvýhodnější co se týče příchozích hovorů, když stejně jako u paušálních programů nabízí i u předplacených karet 30 minut zdarma. Jinak ceny příchozích hovorů u ostatních programů nejsou nijak přemrštěné, když se pohybují kolem šesti korun za minutu.

O2 Smart Roaming je zase jasně nejvýhodnější co se týče příchozích hovorů, když stejně jako u paušálních programů nabízí i u předplacených karet 30 minut zdarma. Jinak ceny příchozích hovorů u ostatních programů nejsou nijak přemrštěné, když se pohybují kolem šesti korun za minutu.

Je třeba pamatovat na to, že jedna SMS má maximálně 160 znaků. Pokud tento počet překročíte byť jen o jeden znak, budou vám účtovány dvě SMS, což třeba u O2 Smart Roamingu znamená 10 korun navíc.

Těm, kdo chtějí posílat hlavně MMS, se vyplatí oba programy O2, které jsou výrazně levnější než u konkurence.

Volání ze vzdálenějších destinací, například z USA, je zdaleka nejvýhodnější s Vodafone Kartou. Minuta příchozího hovoru je třikrát levnější než u O2, u odchozích hovorů s Vodafone Kartou je rozdíl asi dvojnásobný. Ceny SMS a MMS jsou v USA u všech operátorů přibližně stejné.

Pokud jedete do Rakouska, můžete s T-Mobile ušetřit. Pokud zahájíte hovor před překročením hranice ještě předtím, než budete přihlášeni k rakouskému operátorovi, můžete hovořit dále i v Rakousku, a to za hovorné jako v Česku.

Platí to nejen pro Twist kartu, ale i pro paušální programy. Pozor je ovšem třeba dát na to, že vše funguje i naopak. Pokud tedy zahájíte hovor v Rakousku, a budete v něm pokračovat i v Česku, bude se celý hovor účtovat jako roamingový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám