Hlavní obsah

Ceny plynu se region od regionu liší až o devět tisíc korun ročně

Právo, Martin Procházka

Jihočeši zaplatí od července proti Pražanům až o devět tisíc korun za rok více. To je jen jeden z mnoha příkladů toho, jak se ceny, které účtují jednotliví dodavatelé zemního plynu domácnostem, začínají od sebe čím dál více vzdalovat.

Foto: Archiv , Právo

Ilustrační foto.

Článek

Dominantní dodavatel RWE Transgas, který zásobuje plynem většinu regionů v ČR, oznámil, že kvůli slabé koruně a rostoucím cenám ropy zdraží od července plyn pro domácnosti v průměru o 4,9 procenta, E.ON, který dodává plyn lidem v jižních Čechách, zdraží v průměru o šest procent.

Pražská plynárenská jako jediná z velkých dodavatelů oznámila, že ceny plynu zůstanou ve třetím čtvrtletí stejné jako dosud.

Protože rodiny v Praze již před ohlášenými změnami cen plynu od července platily za plyn nejméně, rozdíly se nyní ještě výrazně zvětšily. Rodina, která plynem vaří, zde zaplatí za kubík 14,25 Kč, zatímco u nejdražšího RWE Energie je to téměř o pětikorunu více. Lidé, kteří plynem vaří a ohřívají vodu, platí u Pražské plynárenské za kubík 11,64 Kč, u E.ON si musí více než dvě koruny připlatit.

Ty, kdo v bytě či rodinném domě plynem vaří, ohřívají vodu a topí, vyjde kubík u Pražské plynárenské 10,59 Kč, E.ON je dražší asi o 1,60 Kč.

Nejdražší stálou platbu má E.ON

K ceně za kubík je však třeba připočítat také stálou měsíční platbu, která se liší podle toho, jaké množství plynu měsíčně spotřebujete. Tato cena se mění jednou ročně, je vždy uvedena v cenících od prvního čtvrtletí.

Rozdíl v cenách, které si účtují jednotliví dodavatelé, je obrovský. Pražská rodina, která plyn používá na vaření a ohřev vody, platí měsíčně 109,98 Kč, v RWE Energie to je už 156,48 Kč a u E.ON 173,62 Kč.

Ti, kteří plynem v bytě vaří, ohřívají vodu a topí, mají nejnižší měsíční platbu v Pražské plynárenské, rozdíl oproti E.ON je 137 korun měsíčně. Nejvyšší rozdíly jsou u domácností, jež plynem vaří, ohřívají vodu a topí v rodinném domě. V Pražské plynárenské platí měsíčně necelých 300 korun, zatímco v E. ON je to více než dvakrát tolik.

V některých případech se i při nižší ceně za kubík plynu dostaneme v součtu se stálou platbou nad konkurenci, která prodává kubík plynu dráž. Například zákazníci RWE Energie, či odběratelé plynu od RWE Transgas ve východních Čechách, kteří plynem jen vaří, platí za kubík více než v E. ON, ale díky nižším stálým platbám ročně oproti E. ON ušetří stokoruny.

V rodinných domech rozdíly nejvyšší

Sečteme-li cenu za kubík a stálou měsíční platbu, zjistíme, že rozdíly jdou od stokorun ročně v bytech, kde se na plynu vaří, až po devět tisíc u lidí v rodinných domech. Při průměrné roční spotřebě 80 kubíků zaplatí člověk, který plynem jen vaří, ročně lehce přes 2 tisíce korun u Pražské plynárenské a o 700 Kč více u E. ON.

Rozdíl mezi nejdražším a nejlevnějším je tak více než 33 procent.

Lidí vařících na plynu se také změny cen dotkly nejméně. Například u RWE Energie šly ceny nahoru o 1,91 procenta, u E. ON je to 2,58 procenta.

Lidé, kteří plynem vaří a ohřívají vodu, zaplatí v Praze při spotřebě 600 kubíků ročně asi 8300 korun, v RWE Energie je to o 1600 Kč více a v E. ON o 2000 Kč navíc. I těmto rodinám zdraží plyn méně než činí průměrné zdražení, například ve východních Čechách o 4,64 procenta a v E. ON o 5,28 procenta.

Rodiny, které plynem vaří, ohřívají vodu a topí v pražském bytě, zaplatí ročně v průměru 21 200 Kč, na jižní Moravě o 2300 Kč více, na severu Moravy o 3200 více a v E. ON dokonce o čtyři a půl tisíce navíc. Těmto rodinám navíc ceny plynu stouply nadprůměrně, v RWE Transgas ve všech případech o více než 5 procent, v E. ON o 6,14 procenta.

Ti, kteří plynem vaří, ohřívají vodu a topí v rodinném domě v Praze, zaplatí ročně za plyn při spotřebě tři tisíce kubíků asi 35 tisíc korun. Na jihu Moravy si musí lidé připlatit oproti pražským cenám 3700 Kč,v RWE Energie pak už přes pět tisíc. Zdaleka nejdražší je ale v tomto případě E. ON, kde lidé ročně zaplatí o čtvrtinu více než v Praze (o 9100 Kč).

Proč jsou tak velké rozdíly v cenách plynu

Obrovské rozdíly ve stálých měsíčních platbách mezi distributory jsou podle místopředsedy Energetického regulačního úřadu Blahoslava Němečka způsobeny tím, že dodavatelé mají odlišné náklady na provoz distribuční sítě. Nejdražší stálé platby jsou v jižních Čechách, kde jsou v některých případech až dvojnásobné proti jiným regionům.

"Nižší náklady jsou v krajích s větší hustotou obyvatelstva a ve velkých městech,“ řekl mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský. Velké rozdíly panují i v cenách za kubík plynu. Je to způsobeno konkurenčním bojem.

Lidem v rodinných domech také nejvíce vzrostly ceny, když například na jižní Moravě si od 1. července oproti současným cenám připlatí 5,46 procenta a v jižních Čechách o 6,15 procenta více.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám