Hlavní obsah

Němci viní Francouze, že se za evropské peníze čistí od řecké nákazy

Německo podezřívá Evropskou centrální banku (ECB), řízenou francouzským šéfem, že nakupovala řecké dluhopisy převážně od francouzských bank, aby je jich zbavila, a ochránila je tak od řecké nákazy. Kvůli tomuto podezření se podle francouzského deníku Le Monde vznáší mezi centrální bankou a Němci „pach rozvodu“.

Článek

Skandál rozpoutal v úterý německý týdeník Der Spiegel, podle nějž ECB nakupovala řecké dluhopisy od francouzských bank v době, kdy se německé banky zavázaly, že budou dluh krachujícího Řecka držet až do roku 2013. V čele banky totiž stojí Francouz Jean-Claude Trichet a jeho země by si tak za společné peníze očistila vlastní finanční sektor.

Trichet obvinění odmítl. „To vůbec není pravda. Veškerá naše rozhodnutí přijímá Rada guvernérů, aby byla zajištěna řádná aplikace měnové politiky,“ řekl.

Internetový server Eurointelligence, který se zabývá ekonomikou eurozóny, soudí, že to jsou „němečtí ústřední bankéři“, kdo „šíří pověst, že francouzské banky odhazují své řecké akcie do ECB, z níž se rychle stává špatná banka“.

V pozadí jsou obavy z krachu

Lidé ze Spolkové banky jsou prý jediným zdrojem Spiegelu. Nejmenované zdroje z této banky vyjádřily podiv nad tím, proč ECB stále kupuje řecké cenné papíry, když už byl vytvořen ochranný štít pro Řecko. Podle Eurointelligence by nicméně situaci prospělo, kdyby evropská banka objasnila, které finanční produkty na trhu koupila.

Francouzské banky v rámci eurozóny drží vůbec nejvíce řeckých dluhopisů - v ceně mnoha desítek miliard eur. V případě, že by Řecko zkrachovalo, musela by Francie odepsat valnou část svých investic.

Němci mají podle Le Mondu obavy, že pokud Řecko skutečně uzná, že nemůže dostát svým závazkům a vyhlásí bankrot, musel by Berlín přispěchat i na pomoc ECB, která by tímto krokem rovněž přišla o své investice.

Německá vláda přitom již nese největší podíl na záchraně Řecka a na vytvoření takzvaného garančního fondu, který počítá se 750 miliardami eur na případnou záchranu zemí, do nichž se přenese řecká krize.

Reklama

Výběr článků

Načítám