Hlavní obsah

Další banka zdražuje poplatky, více zaplatí chudší klienti

Právo, Monika Ginterová, Jakub Svoboda

Řada významných bank, jako je ČS a KB, zdražila či v brzké době zdraží svým klientům bankovní poplatky za správu běžných účtů. Dokonce i mBank, která lákala, že má jen minimální poplatky, přišla s novým sazebníkem. U Raiffeisenbank zase budou více platit chudší klienti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

RB od července zdraží poplatky za odchozí platby a za vedení eKonta, pokud na něj klientovi chodí podle banky málo peněz, tedy méně než 25 tisíc korun měsíčně.

Ke zvýšení cen u RB dojde podle oficiálního sdělení banky od 7. července "u starých cenových programů a především se zvýší rozdíly mezi aktivními a neaktivními uživateli účtu eKonta."

Máte-li obrat nad 20 tisíc měsíčně, poplatek za vedení účtu neplatíte

To znamená, že pokud vám na účet chodí více než 20 tisíc korun měsíčně, máte vedení účtu zdarma, ale jestliže měsíční kreditní obrat klesne, už naskakují poplatky za vedení účtu, a to od zhruba 40 korun do více než stokoruny za měsíc.

Případně vám k osvobození od poplatku za správu účtu stačí 15 tisíc korun měsíčně, ale musíte to kombinovat se spořením nebo hypotékou od RB.

Dále se o korunu se zdraží poplatek za odchozí platbu. Jednorázová platba nově bude u eKonta stát  4 Kč oproti dosavadním 3 Kč, za provedení trvalého příkazu či SIPO klient nově zaplatí 6 korun. Zvyšuje se i cena za podání příkazu přes sběrný box z 20 na 34 Kč.

Ruší se 10 korun za vklad

Raiffeisenbank ovšem naopak zruší poplatky za vklad na účet soukromých osob, který doposud činil 10 korun, a poplatek za předčasné splacení spotřebitelského úvěru, který činil 4 % z výše předčasné splátky. Tato změna se ovšem bude týkat všech úvěrů uzavřených až po 7. červenci.

Sazebník změnila i mBank

Klienti mBank, která v uplynulých letech k sobě nalákala desetitisíce lidí na dlouhodobý příslib nulových poplatků za vybrané základní služby, budou od 1. srpna omezeni v počtu bezplatných transakcí. V rámci mKonta budou moci každý měsíc zdarma provést jen deset příkazů do jiné banky, za každý další zaplatí tři koruny.

Ještě hůře na tom budou lidé, kteří často vybírají hotovost z bankomatů. Dosud byly tři výběry měsíčně zdarma bez omezení. Nyní budou první tři výběry z bankomatu za devět korun, každý další za 35 Kč.

Aby člověk na poplatcích za výběr z bankomatů ušetřil, bude muset více utrácet. Pokud prostřednictví platební karty banky za měsíc nakoupí zboží nebo služby za dva až tři tisíce korun, bude mít první výběr zdarma, druhý a třetí za devět korun, další pak opět za 35 Kč. Dva výběry budou bezplatné při měsíční útratě od tří tisíc Kč, pro tři výběry zdarma musí klient utratit přes čtyři tisíce korun.

Některé poplatky během léta zvýší třeba i Česká spořitelna, Komerční banka či Raiffeisenbank. Jedinou bankou v Česku, která bude dál poskytovat běžný účet bez poplatků včetně zcela bezplatného tuzemského platebního styku, je nová česká Fio banka. Její vedení včera uvedlo, že ani v reakci na kroky konkurence nehodlá svoji cenovou politiku měnit.

ČS: sporožirový účet za dvacet korun

Česká spořitelna, která je podle počtu klientů největší tuzemskou bankou, chystá od září zvýšení poplatků u platebních příkazů nebo vedení účtu. Naopak vklad na vlastní účet v pobočce bude zdarma.

Nově by mělo být vedení sporožirového účtu za 20 korun měsíčně, dosud je zdarma. Cena za převzetí platebního příkazu poštou nebo na přepážce se pak téměř zdvojnásobí z osmi na 15 korun. Spořitelna zdraží také vklad hotovosti na přepážce třetí osobou ze současných 45 na 65 korun.

Obdobně zdraží i výběr hotovosti na přepážce. Za změnu souhlasu s inkasem nebo trvalého příkazu na přepážce bude banka účtovat 55 korun oproti současným 30 korunám.

Dražší bankomat

Dražší bude také pro klienty České spořitelny výběr z bankomatu kreditní kartou nebo využití služby cashback, tedy výběr peněz u pokladny obchodníka při placení zboží kartou. Obě služby zdraží ze čtyř na šest korun.

Dražší bude také pro klienty České spořitelny výběr z bankomatu kreditní kartou nebo využití služby cashback, tedy výběr peněz u pokladny obchodníka při placení zboží kartou. Obě služby zdraží ze čtyř na šest korun.

Čtyřnásobně dražší bude od září poplatek za převzetí platebního příkazu prostřednictvím telefonního bankéře v systému přímého bankovnictví Servis 24. Dosud klienti za tuto službu platí 3,50 koruny, nově to bude 15 korun.

Fio i jako banka bez poplatků

"Fio drží nulové bankovní poplatky již pátým rokem a ani jako banka nehodlá zdražovat," připomíná server bankovnipoplatky.com. Fio poskytuje již od roku 2006 běžný účet bez poplatků s bezplatným tuzemským platebním stykem, a to jak pro fyzické osoby, tak pro podnikatele a firmy. Politiku nulových bankovních poplatků nehodlá ani v budoucnu měnit, tvrdí server s odvoláním na Jana Sochora, ředitele Fio banky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám