Hlavní obsah

Evropská investiční banka posílá Česku 300 miliónů eur na oživení firem

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská investiční banka (EIB) posílá Česku prostřednictvím České spořitelny na 300 miliónů eur (7,7 miliardy Kč) na financování české ekonomiky. Z toho je 200 miliónů eur určeno na projekty malých a středních podniků a veřejného sektoru; sto miliónů eur pak získají výrobci elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

ČS tak může díky penězům od EIB nabídnout podnikům dlouhodobé úvěry s úrokovým zvýhodněním. Musí se jednat o firmu s maximálně 250 zaměstnanci, maximální roční obrat nesmí přesáhnout 50 miliónů eur (1,3 miliardy Kč) a vlastnická struktura firmy musí splňovat podrobné podmínky EIB.

Zvýhodněný úvěr nemohou čerpat firmy podnikající v některém z vyloučených oborů, jako je například tabákový průmysl či zpracování omamných látek. Omezena je i doba realizace projektu na maximálně tři roky a jeho splatnost je maximálně 15 let, přičemž náklady na projekt by se měly pohybovat v rozmezí 40 tisíc až 25 miliónů eur (od jednoho miliónu do 645 miliónů Kč).

EIB poskytuje bankám prostředky ve formě zvýhodněných úvěrů s osmi až dvanáctiletou splatností. ČS pak vytipuje firmy, kterým je schopna zvýhodněný úvěr nabídnout, případně kterým sníží úroky u úvěrů stávajících.

„Alokace prostředků je relativně náročný administrativní proces, který vyžaduje průběžné sledování finanční situace firem a důsledný reporting vůči EIB. Pokud se bankám nepodaří prostředky v daném termínu umístit, nealokovanou část peněz vracejí EIB,“ zdůraznila ČS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám