Hlavní obsah

Banky v eurozóně odepíší další špatné úvěry za 195 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky v eurozóně by mohly být do konce roku 2011 nuceny odepsat ve druhé vlně ztrát z finanční krize špatné úvěry v hodnotě dalších 195 miliard eur (téměř pět biliónů Kč). Uvedla to Evropská centrální banka.

Foto: Právo

Ilustrační foto.

Článek

Banky v zemích eurozóny již do konce loňského roku odepsaly kvůli finanční krizi úvěry v hodnotě 238 miliard eur. ECB nyní odhaduje, že letos dál odepíší 90 miliard eur a příští rok 105 miliard. Vyšší odpisy úvěrů však budou zčásti kompenzovány lepšími vyhlídkami u cenných papírů, kde některé banky čekají zrušení původních odpisů až v sumě 32 miliard eur.

Celkovou hodnotu odepsaných úvěrů a cenných papírů od roku 2007 do konce tohoto roku odhaduje nyní ECB na 515 miliard eur, tedy méně než 553 miliard, které odhadovala v prosinci. Hrozí však riziko, že odpisy by se mohly zvýšit v důsledku zhoršení v sektoru státních dluhopisů a kvůli negativním dopadům rozpočtových úspor na ekonomický růst, varovala ECB.

Banka v souvislosti s rostoucími dluhy zemí eura poukázala na nebezpečí spojená s výrazným nárůstem emisí vládních dluhopisů. Ty jsou problémem zejména z hlediska vytěsňování soukromých investorů z kapitálových trhů, ale je zde i riziko prudkých globálních pohybů kapitálu v případě, že vlna zvyšování úrokových výnosů z dluhopisů dorazí i do Spojených států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám