Hlavní obsah

Banky varují, že kvůli insolvenci OP Prostějov přitvrdí vůči všem firmám

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky působící v Česku se obávají prohloubení recese tuzemské ekonomiky, neboť podle nich hrozí, že úvěry budou ještě hůře dostupné kvůli obavám o jejich návratnost. Zhoršení situace může podle bank odstartovat verdikt brněnského osudu v případě Oděvního podniku Prostějov, protože podle nich zakládá na závažný precedens, že v určitém případě nemůže významný věřitel vstoupit do insolvenčního řízení, aby dostal zpět své peníze.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Největší výrobní oděvní podnik v Evropě OP Prostějov nakonec mamutí provoz neudržel.

Článek

„Pokud jej odvolací soud potvrdí, banky budou muset příště počítat s tím, že například pouhé zřizování zástavního práva je připraví o aktivní účast v insolvenčním řízení,“ uvedla ve svém prohlášení Česká bankovní asociace.

Rozhodnutí soudu podle ní zhoršuje postavení věřitelů i dlužníků. „Jestliže hrozí, že věřitelé přijdou o svoji jistotu hlasování ve věřitelském výboru, musí se dívat na každý obchodní případ mnohem konzervativněji než dosud. To znamená, že úplně u všech úvěrů automaticky vzrostlo riziko a tím se zhoršilo hodnocení dlužníka,“ uvedl výkonný ředitel České bankovní asociace Josef Tauber.

Soud: banka ovládá dlužníka, je to koncern

V dubnu rozhodl Krajský soud v Brně o tom, že banka v pozici největšího věřitele - více než 80 procent všech přihlášených pohledávek společnosti Oděvní podnik - není oprávněna hlasovat na schůzi věřitelů, jelikož v důsledku údajného ovládání dlužníka s ním tvoří koncern.

Ze stejného důvodu nepotvrdil členy věřitelského výboru, zvolené hlasy této banky. Toto ovládání dovodil z faktu, že banka měla jisté pravomoci vstupovat do rozhodování ve firmě, a to např. ve vztahu k majetku, který sloužil jako zástava.

Reklama

Související témata:

Související články

Zadlužený OP Prostějov je v konkurzu

Brněnský krajský soud vyhlásil konkurz na Oděvní podnik Prostějov. Největší domácí výrobce oděvů je v úpadku od ledna, uvedla ČT. Firma vyhlášení konkurzu...

Výběr článků

Načítám