Hlavní obsah

Stát chce snížit příspěvky na stavební spoření, pokladna je bez peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) navrhuje omezení státních podpor bydlení. Ve hře je i snížení státního příspěvku na stavební spoření. Státní podpora bydlení má směřovat hlavně k sociálně nejpotřebnějším. Vyplývá to z materiálu ministerstva.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Navrhovaná opatření mají maximálně snížit nároky státní bytové politiky na státní rozpočet. "Pokud nebude státní podpora bydlení fiskálně neutrální, začne se systém postupně zadrhávat, až posléze zkolabuje," řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

"Navrhli jsme některé úpravy stávajících programů, rušíme programy, které jsou nefunkční," uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

V případě státního příspěvku ke stavebnímu spoření materiál ministerstva nedoporučuje zrušení či "zásadní snížení" příspěvku. Připomíná situaci z roku 2003, kdy obavy ze snížení příspěvku vedly k většímu uzavírání nových smluv a tím paradoxně k zvýšení výdajů státu.

Přesto ale MMR navrhuje ke zvážení snížení státního příspěvku nebo umožnění jeho každoroční úpravy. Příspěvek státu střadatelům by mohl být také časově omezený. Mezi variantami je i silnější vázání stavebního spoření na uspokojování bytových potřeb.

Revize daňových úlev na hypotéky

Podrobit revizi chce úřad také daňové úlevy z úvěrů ze stavebního spoření nebo hypoték. MMR doporučuje "zvážit význam motivačního efektu tohoto opatření a následně rozhodnout o zachování, snížení nebo zrušení podpory".

Změny mohou potkat také výstavbu takzvaných podporovaných nájemních bytů ve vlastnictví právnických nebo fyzických osob pro seniory nebo osoby se zdravotním znevýhodněním.

Mezi variantami dalšího osudu této podpory uvádí MMR také její pojetí jako nástroje podpory nájemního bydlení pro osoby s "lehce podprůměrnými příjmy, nikoliv však osoby nejchudší". Resort uvádí, že o tuto podporu je dosud mezi investory jen velmi malý zájem.

Zcela zrušit navrhuje MMR například podporu výstavby nájemních bytů ve vlastnictví obcí pro nízkopříjmové osoby nebo podporu výstavby družstevních nájemních bytů. Programy totiž nejsou notifikované u Evropské komise, podporu proto můžou poskytovat jen v rámci takzvaného pravidla de minimis. Podle něj mohou žadatelé čerpat z veřejných peněz maximálně 200.000 eur na tři roky.

Ministerstvo navrhuje ve státní podpoře bydlení ale také zavedení nových programů. Jde o nízkoúročené úvěry na výstavbu nájemních bytů, záruky na výstavbu bytů fyzickými osobami pro vlastní potřebu a provozní podporu nájemního bydlení.

Státní podporu bydlení může v příštích letech oživit úvěr od Evropské investiční banky, uvedl šéf MMR. "Evropská investiční banka má velký zájem investovat do různých oblastí české ekonomiky formou úvěrů a bydlení k ním patří," řekl Vondruška.

Majitelé domů: dotace na výstavbu zvětšují deformaci trhu

Vůči některým bodům návrhu MMR se již kriticky ozvalo Občanské sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR (OSMD). "Veškeré dotační nástroje zaměřené na novou výstavbu jen dále zhoršují situaci na deformovaném trhu nájemního bydlení. Vedou i nízkopříjmové domácnosti k zadlužování a vytvářejí falešnou představu, že kvalitní bydlení může být nabízeno za nižší než tržní ceny," řekl předseda sdružení Tomislav Šimeček.

Místo toho OSMD navrhuje obnovení plně tržního prostředí do nájemních vztahů. Lidé v nezaviněné nouzi mají mít podle návrhu zákona o sociálním bydlení, který sdružení zpracovalo, nárok na "minimální bytový standard po nezbytně nutnou dobu".

Peníze na státní závazky má podle sdružení zajistit "i jen částečné zrušení většiny navrhovaných programů MMR, SFRB a MF". "Fiskálně pozitivní dopad tohoto řešení může dosáhnout až 20 miliard korun," uzavřel šéf OSMD.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby stát zrušil příspěvky na stavební spoření?
ANO
19,7 %
NE
80,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1136 čtenářů.

Reklama

Související články

Zájem o úvěry ze stavebního spoření klesl

Stavební spořitelny v ČR poskytly od ledna do konce dubna úvěry za více než 19,6 miliardy korun, což je meziročně o tři procenta méně. Nižší zájem spořitelny...

Výběr článků

Načítám