Hlavní obsah

Účet za povodně bude někde horší než v roce 1997, tvrdí pojišťovny

Právo, Jindřich Ginter

Škody způsobené povodní budou na mnoha místech ještě horší, než po katastrofálních povodních na Moravě v roce 1997. Uvedla to Česká pojišťovna (ČP), která očekává až 30 tisíc nahlášených škodných událostí. Odhady dalších pojišťoven jsou obdobné.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jeden ze zničených domů.

Článek

„První velká vlna registrací škod většího rozsahu se očekává koncem tohoto týdne. Již dnes je zřejmé, že na mnoha místech bude situace horší, než v roce 1997,“ uvedla ve svém prohlášení ČP.

Protože voda ještě neopadla, dají se počty škod i vyplacená pojistná plnění předpokládat pouze orientačně. Hrubě odhadované pojistné plnění se zatím jen u ČP pohybuje kolem půl miliardy korun. Nejvíce škod Česká pojišťovna přitom očekává na Karvinsku, Ostravsku a Novojičínsku. Na Novojičínsku se bohužel částečně opakují záplavy z loňského roku v obcích Kunín a Životice.

Na Frýdecko-Místecku je podle prvního zmapování odhadováno hlášení zhruba tří tisíc pojistných událostí, podobné je to na Přerovsku, kde byly po 13 letech znovu, tentokrát zhruba ze 70 %, zatopeny známé Troubky a dokonce z 80 % obec Tovačov.

Voda odřízla likvidátory pojišťovny

Další škody se očekávají z Hranic na Moravě, Teplic nad Bečvou, postiženo je i Vsetínsko, nejvíce ve Valašském Meziříčí a Rožnově pod Radhoštěm.

„Některé oblasti spolu s deštěm také sužují prudké poryvy větru, které strhávají větve na komunikace či vozidla. Kalamita se dotkla i některých pracovníků České pojišťovny, kteří vyrazili do terénu na první obhlídky a velká voda je uvěznila v Karviné, z níž se dostali až v nočních hodinách,“ sdělila ČP.

Jako v loňském roce dojde k přesunu mobilních techniků i likvidátorů z ostatních oblastí do Moravskoslezského kraje, prohlídky se budou provádět i o víkendech. Pojišťovny lidi uklidňují, aby v klidu vyřešili svoji momentální situaci, protože na hlášení škody mají čas, mohou ji nahlásit ještě do čtyř let od jejího vzniku.

Kooperativa již registruje přes 200 škod, dohromady za přibližně 15 miliónů Kč. První hrubé odhady u Generali počítají přibližně s 1500 škodami. Jejich předpokládaná výše se aktuálně pohybuje na hranici 120 miliónů korun. V současné chvíli registruje UNIQA na 70 škod svých klientů hlavně ze severní a střední Moravy v úhrnné hodnotě 10 miliónů korun. Čísla pochopitelně nejsou konečná.

Tisíce událostí v roce 1997

Jen Česká pojišťovna po záplavách v roce 1997 vyřídila téměř 90 tisíc pojistných událostí a zaplatila svým klientům přes pět miliard korun. Pracovníkům pojišťovny po nich prošlo rukama přes 53 tisíc pojistných událostí za více než devět miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám