Hlavní obsah

Změnou dodavatele plynu lze ušetřit tisíce korun ročně

Právo, Martin Procházka

Lidé, kteří používají ve své domácnosti zemní plyn, mohou správnou volbou dodavatele ročně ušetřit až několik tisíc korun. Rozdíly v cenách jsou dost velké. A rostou spolu se zvyšující se spotřebou plynu. U lidí, kteří využívají plyn k vaření, je rozdíl mezi nejdražším distributorem (E.ON) a nejlevnějším (Pražská plynárenská) asi 600 korun ročně, tedy 50 Kč měsíčně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Lidé, kteří plynem vaří a ohřívají vodu, zaplatí v Praze asi o 1500 Kč ročně méně než v jižních Čechách. Dvojnásobnou částku, tři tisíce korun, ušetří proti E.ON klienti Pražské plynárenské, kteří v bytě plynem vaří, ohřívají vodu a topí.

V rodinných domech, kde plynem ohřívají vodu, vaří a topí, u E.ON připlatí proti Pražské plynárenské až 6000 Kč ročně.

Dodavatele mění desítky tisíc lidí

Změnou dodavatele tak mohou lidé dost ušetřit. Za loňský rok se pro nového dodavatele rozhodlo více než 30 tisíc domácností. Motivací je samozřejmě hlavně nižší cena.

Odborníci ale varují, že podobně jako u elektřiny se často hlavně mezi menšími dodavateli šíří praktiky, kdy ve snaze sehnat co nejvíce nových klientů nabídnou nižší cenu, ale lidé potom tratí na různých poplatcích, například za uzavření smlouvy o dodávkách nebo jim hrozí pokuta v případě předčasného vypovězení smlouvy. Informace o těchto skrytých poplatcích bývají schovány ve všeobecných podmínkách smlouvy.

Existují také případy, kdy zástupci menších prodejců obcházeli byty a domy a tvrdili odběratelům, že jejich stávající dodavatel ukončil činnost a mají podepsat novou smlouvu.

Doporučuje se proto obrátit se na infolinku dodavatele a informovat se o skutečném stavu.

O zákazníky svádějí boj i velcí dodavatelé. Například Pražská plynárenská nabízí od začátku května stávajícím klientům bonus za to, že přivedou nového zákazníka. Klient potom dostane slevu za plyn ve výši 5 procent roční platby nového klienta.

RWE Transgas zase nabízí až 30 tisíc korun za individuálně vybudovanou plynovou přípojku nebo jednorázovou slevu na odebraný zemní plyn až 1100 Kč.

Největším nezávislým dodavatelem pro domácnosti je Bohemia Energy, která má přes čtyřicet tisíc odběratelů. Cenově se firma drží asi pět procent pod velkými hráči na trhu.

Nabídku pro domácnosti chystá i velký dodavatel firemním zákazníkům Vemex, který je dcerou ruského Gazpromu.

Změnit dodavatele se ale vyplatí hlavně rodinám, které mají vysokou spotřebu a za plyn zaplatí desítky tisíc ročně. Potom mohou počítat s roční úsporou až v řádu tisíců korun.

Pro ty, kteří ale používají plyn jen k vaření, může úspora dosáhnout maximálně pár desítek korun měsíčně. Je tedy otázkou, zda stojí za to věnovat čas výběru nového dodavatele a potom absolvovat celý proces, navíc je třeba počítat s výpovědní lhůtou stávajícímu dodavateli, která většinou činí tři měsíce.

Nejvíc zdražil plyn na topení

Na dubnové zdražení plynu nejvíc doplatili lidé, kteří používají zemní plyn k vaření, ohřevu vody a k topení. Přestože velcí dodavatelé, zejména RWE Transgas a E.ON, oznámili zdražení v průměru o 2,8, respektive o 2,9 procenta, výše uvedená skupina zákazníků pocítila zdražení o dost více.

Například lidé na jižní Moravě, kteří odebírají plyn od JMP, platí od začátku dubna o 3,22 procenta víc než předtím, při přepočtu na celý rok by potom zaplatili o téměř 700 korun více než před dubnovým zdražením.

Přes tři procenta rostly ceny této skupiny zákazníků i ve východních Čechách. Obecně platí, že všichni zákazníci, kteří plynem i topí, zaplatí více, než činilo ohlášené zdražení.

Naopak nejméně se zvýšení cen dotklo lidí, kteří používají plyn pouze k vaření a ročně spotřebují kolem 80 kubíků. Tito zákazníci si připlatí za rok pouze několik desetikorun.

Výjimkou jsou lidé, kteří odebírají plyn od RWE Energie, tedy zákazníci v severních, středních a západních Čechách. Jako jediné skupině totiž plyn nepatrně zlevnil.

Lidé v rodinných domech, kteří na plynu vaří, ohřívají jím vodu a topí, si při spotřebě 3000 kubíků připlatí v absolutních částkách nejvíce, a to až o stokorunu měsíčně u E.ON. Nejmenší zdražení pocítili zákazníci Pražské plynárenské, kteří ročně připlatí necelých osm stovek.

V červenci ceny znovu vzrostou

Ceny však pravděpodobně už brzy nadále vzrostou. Koncem května oznámí dodavatelé ceny pro třetí čtvrtletí, které začnou platit od 1. července.

Zástupci plynařských společností se netají tím, že kvůli situaci na trhu s ropou, od jejíž ceny se cena zemního plynu odvíjí, a kvůli oslabování české koruny přistoupí ke zvýšení cen. „Všichni vidí, jak výrazně stouply ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v České republice. Lze očekávat, že ceny mírně porostou,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Stálá měsíční platba se nezvýší

Dobrou zprávou alespoň je, že pokud dojde ke zdražení, zvýší se ceny suroviny a ne pevná měsíční platba. Její výše, která u E.ON dosahuje až více než 600 korun měsíčně, se totiž může měnit jen jednou ročně a promítne se do změny cen v lednu. Například letos kvůli změně výše této platby, kterou musí schválit regulátor trhu, vzrostly náklady domácností až o 300 Kč ročně.

Nejvíce platí ty domácnosti, které mají nejvyšší spotřebu, tedy obyvatelé rodinných domů. Pevná složka ceny u těchto domácností vyjde až na 7500 Kč ročně, představuje tedy velmi významnou část z celkové výše faktury za plyn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám