Hlavní obsah

Velcí věřitelé se obávají kolapsu vymáhání dluhů kvůli sporu mezi exekutory

Právo, Jindřich Ginter

Banky, pojišťovny, telefonní operátoři nebo distributoři energií se obávají kolapsu vymáhání pohledávek kvůli válce mezi exekutory. Část členů Exekutorské komory ČR chce prosadili tzv. teritorialitu, tedy rozdělení vymáhání pohledávek podle územní působnosti jednotlivých exekutorských úřadů. Dosud si věřitel může vybrat exekutorský úřad podle svého uvážení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Advokát Tomáš Sokol je ostře proti tomu, aby exekutoři mohli působit jen ve svém okrese. Některým exekutorským úřadům jde o záchranu živobytí, tvrdí Sokol.

Článek

„Exekutoři by měli své jisté a nemuseli by už svým klientům dokazovat, že dělají svoji práci dobře. Jediný, kdo by na tom vydělal, by byl nepoctivý dlužník. Většina exekutorských úřadů nevykonává mobiliární exekuce, natož, že by dokázaly ukrývajícího dlužníka vypátrat,“ tvrdí Jonas Hasselrot z GE Money Bank.

Nejenže by si věřitelé nemohli svobodně vybrat, kdo jim vymůže jejich peníze, ale navíc by ti, jejichž dlužníci jsou rozeseti po celém Česku, museli nově komunikovat s více než 120 exekutorskými úřady.

„Deset let u nás funguje vymáhání dluhů na tržním principu a najednou by si věřitel nemohl ani vybrat, kdo se má postarat o vymožení jeho peněz. Věřitelům by také rapidně narostla administrativa,“ reagoval Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank.

„Teritoriální princip je velice nešťastná myšlenka. Zásadním způsobem by se změnily možnosti věřitele efektivně řídit proces vymáhání svých pohledávek, zejména proto, že mezi jednotlivými exekutorskými úřady jsou kapacitní a výkonnostní rozdíly,“ uvedl Martin Malý, mluvčí společnosti Cetelem.

Teritoriální návrh některých exekutorů stojí na úvaze, že exekutorské úřady by neměly vymáhat dluhy celorepublikově, jak je tomu dnes, ale pouze v okrese jejich sídla.

Exekutor přidělený soudem?

Exekuce by tedy exekutorům přiděloval soud podle trvalého bydliště dlužníka či zadlužené firmy. Toto tvrzení obhajují tím, že by měl exekutor k dlužníkovi jaksi blíž a nemusel by mu účtovat vysoké náklady za jízdné. Také by údajně nedocházelo k podbízení se věřitelům.

„V diskutované teritorialitě se dá vysledovat snaha některých úřadů o prostou záchranu jejich živobytí. Pokud by totiž došlo k implementaci územního principu do českého právního řádu, exekutoři by od státu měli zajištěn trvalý přísun pohledávek, bez jakékoliv snahy. Měli by to pak velmi jednoduché,“ tvrdí advokát Tomáš Sokol.

Možnost zavedení územního principu budou exekutoři projednávat na sněmu Exekutorské komory 10. června. Pokud dojde ke schválení, dá se předpokládat, že jeho další cesta povede do parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Exekutoři si brzy možná vydělají méně

Levnější exekuce může přinést chystaná nová vyhláška ministerstva spravedlnosti, která má nabýt účinnosti letos v červnu. Pokud vstoupí v platnost, budou si...

Mezi exekutory vypukla válka o klienty

Mezi exekutory vypukla válka o klienty. Někteří chtějí, aby jim byli ze zákona automaticky přidělováni věřitelé podle místa bydliště, jiní se tomu ostře brání...

Výběr článků

Načítám