Hlavní obsah

Získat stoprocentní hypotéku je stále těžší

Právo, Jindřich Ginter

Kdo si chce pořídit vlastní bydlení, už brzy nebude mít šanci je získat, pokud nebude mít našetřenou značnou část z ceny nemovitosti. Banky začínají být ještě více obezřetné v půjčování peněz a stoprocentní hypotéky pozvolna končí. Vyplývá to z průzkumu Práva mezi pracovníky bank.

Článek

„Některé banky na nákup bytu ve starším panelovém domě před rekonstrukcí nebo na pozemek už sto procent v žádném případě nepůjčí,“ potvrdil Karel Pavlík z Raiffeisen stavební spořitelny. Lidé tak musí na vlastní bydlení začít spořit už hodně dopředu, než se rozhodnou pro koupi.

Stoprocentní hypotéky jsou díky zvýšenému riziku pro banku až o 1,5 procenta ročně draží než obdobné klasické hypotéky, což měsíčně dělá rozdíl několika tisíc korun.

Odhadci nemovitostí v období rozpačitého oživování realitního trhu raději některé nemovitosti ocení na výrazně nižší hodnotu, než kupující předpokládá a než tomu bylo před dvěma třemi lety. Na dům prodávaný za pět miliónů tak můžete dostat odhad i o více než dva milióny nižší. A banka vám půjčí maximálně jen do výše odhadu; navíc to jde jen u některých bank.

Často se stává, že i když získáte stoprocentní hypotéku, dostanete se do pasti s výší odhadu, který bývá nižší než kupní cena a najednou potřebujete mít v hotovosti peníze na dorovnání rozdílu.

Mnozí lidé si totiž stále neuvědomují, že výše hypotéky se neodvíjí od tržní ceny, ale od ceny odhadní.

Banky se více kryjí

„Stoprocentní hypotéky se ještě nabízejí, ale jsou obecně dražší a odhad ceny nemovitosti, podle kterého banka stanovuje výši úvěru, bývá často nižší, než žadatel předpokládá. Tedy někdy se i v případě, že banka klientovi stoprocentní hypotéku poskytne, stává, že klient potřebuje další peníze, protože banky vycházejí ze znaleckého ocenění nemovitosti a někdy mohou zástavní cenu nemovitosti snížit,“ vysvětluje Pavlík.

Hypotéky rovnající se hodnotě zastavené nemovitosti v současnosti nabízejí všechny velké banky: Hypoteční banka, ČSOB, Komerční banka a Česká spořitelna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám