Hlavní obsah

Zájem o úvěry ze stavebního spoření klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spořitelny v ČR poskytly od ledna do konce dubna úvěry za více než 19,6 miliardy korun, což je meziročně o tři procenta méně. Nižší zájem spořitelny rovněž zaznamenaly u nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Za celý loňský rok spořitelny poskytly úvěry za 66,4 miliardy korun, což znamenalo pokles o 11 procent.

Spořitelny proto nyní přišly se zvýhodněnými nabídkami pro nové klienty. Stavební spořitelna Wüstenrot například nabízí po celý květen zdarma uzavření smlouvy o stavebním spoření.

Do konce června je možné zdarma uzavřít smlouvu i u Modré pyramidy; pro nejmenší pak spořitelna nabízí stavební spoření zdarma až do konce září. Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) do konce června poskytuje žadatelům o refinancování úvěru překlenovací úvěry bez poplatku za zpracování.

Tahounem úvěrového trhu zůstává Raiffeisen stavební spořitelna s nárůstem objemu úvěrů o téměř polovinu. Růst zaznamenala i Wüstenrot stavební spořitelna. Ostatním spořitelnám úvěrové obchody poklesly.

I když počet nově uzavřených smluv ve čtyřech měsících roku klesl meziročně o 8300 na 294 230, cílová částka u nových smluv přesto stoupla o dvě miliardy na 90 miliard korun. Cílová částka přitom vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit, nebo půjčit na bydlení. Její výši nelze překročit, ale je možné ji navýšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám