Hlavní obsah

Proti podvodníkům s auty nasazují pojišťovny novou inteligentní zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou účinnou zbraň patřící do sféry umělé inteligence začaly u nás nasazovat pojišťovny proti podvodníkům. Jedná se o speciální program Virtual Crash, který jako první u nás začala používat Česká pojišťovna.

Článek

Virtual Crash dokáže přesně analyzovat průběh dopravních nehod. „Vznikl na našem brněnském pracovišti, kde také proběhla jeho testovací fáze a nyní už jej využíváme po celé republice,“ řekl ředitel odboru likvidace škod pojištění motorových vozidel České pojišťovny v Brně Pavel Fišer.

Na základě velkého množství informací, získaných od klientů a na místě nehody, dokáže ČP přesně simulovat průběh nehody a vytvořit její animaci, kterou pak lze sledovat z různých úhlů pohledu.

„Tím, že jsme v oblasti Virtual Crash soběstační, dokážeme analyzovat podezřelé nehody levněji, rychleji a přesněji,“ vysvětlil Fišer a poukázal na generační rozdíl mezi zaměřováním pomocí této metody a klasického „kolečka“, které se k měření vzdáleností mezi účastníky nehody, brzdných drah a dalších veličin používalo a stále používá nejčastěji.

Virtual Crash přišel na bezmála půl miliónu korun.

Pokus o podvod u třetiny nehod

Česká pojišťovna takto analyzovala již téměř stovku dopravních nehod. Třetina z nich byla pojistnými podvody, 25 nároků bylo uznáno a zbytek případů je ještě v šetření. Po průzkumu metodou Virtual Crash se ČP účastníci odhalených nehod přiznali, že k jejich havárii vůbec nedošlo anebo se stala za úplně jiných okolností.

Ve spisech pojistných podvodů se nejčastěji objevují značky Mercedes, VW, BMW či Audi, ale ve vyšetřování jsou i řidiči škodovek a renaultů.

Monitorují jména, časové osy a „rukopis“ nehod

Virtual Crash ovšem není jediný moderní vyšetřovací nástroj, kterým pojišťovny disponují. Kromě toho nehody analyzují počítačové programy vyhledávající shodné opakující se rysy například v osobě účastníka nehody, v tom, jak se staly a v jakém časovém sledu.

Proklouznout tak může ten, kdo se chce přiživit na neplánované, jedné nehodě, kdo je však páchá záměrně nebo je finguje častěji, zadělává si na několik let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám