Hlavní obsah

Problémy eurozóny zasáhly také korunu a české akcie

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Nervozitu obchodníků nedokázal zmírnit ani příslib pomoci Řecku. Pokračující výprodeje s sebou smetly české akcie i korunu.

Článek

Finanční trhy si v minulých dnech procházely opět velmi rušným obchodováním. Akciové indexy se dostaly znovu pod silný prodejní tlak, který však již nemělo na svědomí pouze Řecko, ale i obavy o osud hned několika členských zemí eurozóny.

Víkendové oznámení pomoci Řecku, které by mělo obdržet od eurozóny a MMF injekci 110 mld. EUR, náladu na trzích dokázalo uklidnit jen na velmi krátkou dobu. Pozornost obchodníků se totiž přesouvala od řeckých dluhopisů také k dluhopisům ostatních členských zemí eurozóny, jejichž cena začala v týdnu nepříjemně klesat.

Eurozóna se tímto začíná postupně stále více dělit na svou nezdravou část, kterou představují země skupiny „PIIGS“ (Portugalsko, Irsko, Itálie, Řecko a Španělsko) a na relativně zdravou část, která je reprezentována zbylými jedenácti členskými zeměmi.

Dluhoopisy zdražují i Španělsku a Itálii

A právě dluhopisy zemí skupiny PIIGS si v uplynulých dnech procházely silným prodejním tlakem. Zatímco u Řeckých a Portugalských dluhopisů si na tuto skutečnost trhy již částečně zvykly, v případě Irska, Španělska a Itálie jsou rostoucí požadované výnosy jasným dokladem toho, jak rychle se řecká nákaza eurozónou rozšiřuje.

Například Itálie nyní musí za desetiletou půjčku platit o čtyři desetiny procenta více, než v polovině minulého měsíce, Španělsko o sedm desetin a Irsko dokonce o procento a půl. To nepříjemně prodražuje financování rozpočtového schodku a obsluhu dluhu, díky čemuž dále rostou obavy z toho, že i další země budou nuceny požádat o finanční pomoc.

Akciové trhy padaly

Problémy eurozóny a z nich vyplývající averze obchodníků vůči riziku, byly hlavní příčinou toho, proč v týdnu akciové indexy zamířily do červených čísel. Pod největším tlakem se přitom nacházely zejména evropské burzovní indexy. Například italský nebo španělský burzovní index ztratily téměř 8 %, díky čemuž se panevropský Eurostoxx50 propadnul proti pondělku o necelých 7 %. Výprodejům ale neunikla ani evropská měna, která na páru s dolarem oslabila během týdne o 4,1 % až na své čtrnáctiměsíční minimum.

Koruna prudce oslabila

Nervózní situace na trzích měla své dozvuky také ve střední Evropě. Ta je investory stále považována za rizikovější destinaci, díky čemuž jsou středoevropská aktiva pod prodejním tlakem pokaždé, kdy na trzích stoupají obavy. Proto vede jakýkoli návrat negativního sentimentu k tomu, že se investoři začnou zbavovat rizikových středoevropských aktiv.

Není tedy náhodou, že jen v Praze ztratil burzovní index PX během týdne 9,62 % a že česká měna oslabovala na párech s relativně bezpečnějšími měnami, kterými jsou dolar, ale také euro. Jen k dolaru tak koruna zeslábla o 5 %, aby se v pátek usadila na 20,28 Kč, kde se naposledy prodávala loni v dubnu.

K euru naopak ztratila 0,90 % a klesla k ceně 25,89 Kč. Koruně v týdnu nijak nepomohlo ani rozhodnutí České národní banky, která překvapila nečekaným snížením úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu na nové historické minimum (0,75 %). [celá zpráva]

V regionu si však česká měna vedle nejlépe.  Pod ještě větší tlak dostaly maďarský forint a polský zlotý.

Nadcházející týden přinese několik důležitých ekonomických dat, jako předběžné výsledky německého HDP, nebo americké tempo růstu maloobchodních prodejů.  I přesto ale bude obchodování na trzích zřejmě opět v režii prohlubujících se problémů eurozóny. Protože zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se měla na trhy vrátit důvěra ve schopnosti zemí eurozóny zvládnou své veřejné finance, obavy z dalšího vyostřování situace v Evropě se mohou ještě prohlubovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám