Hlavní obsah

Rušný týden na trzích, v centru pozornosti opět řecké problémy

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také v tomto týdnu drželo otěže nálady na finančních trzích Řecko. Situace kolem případné pomoci helénské republice se totiž začátkem týdne začala vyhrocovat poté, co německá kancléřka Angela Merkelová poslala do Atén jasný vzkaz, že Řecko dostane přislíbenou pomoc teprve tehdy, pokud přijde s dalšími úspornými opatřeními, která by dokázala trhy přesvědčit, že tamní vláda neuvízne v dluhové spirále.

Článek

Nejistota, kterou tím Německo na trzích vyvolalo – Řecko by bylo bez pomoci teoreticky jen pár týdnů od bankrotu – byla mimořádně vysoká. Situaci navíc nijak nepomohl ani krok agentury Standard & Poor's, která v týdnu snížila rating hned třem členským zemím eurozóny (Portugalsku, Řecku a Španělsku). Jen v případě Řecka byl rating snížen až pod investiční stupeň, tedy na úroveň zemí jako Ázerbájdžán, nebo Egypt.

Reakce na trzích byla okamžitá. Výnosy z desetiletých řeckých státních dluhopisů vystoupaly až na rekordních 11,28 % a růstu se dočkaly také výnosy ze státních dluhopisů ostatních členských zemí eurozóny.

Pod prodejní tlak se dostala také evropská měna, která si sáhla na páru s dolarem až ke svému ročnímu minimu a výprodej se nevyhnul ani akciovým indexům, které v úterý dokázaly během jednoho dne umazat více než dvě procenta ze své hodnoty. Řecká nákaza se tak v první polovině týdne začala rozšiřovat i do ostatních zemí eurozóny. [celá zpráva]

Nervozita na trzích přiměla politiky jednat

Reakce trhů zřejmě překvapila i německé politiky, kteří již ve středu začali vůči Řecku vystupovat smířlivěji. Mezinárodní měnový fond (MMF) navíc rozhodl o tom, že svou účast na pomoci Řecku v tomto roce navýší o 10 mld. EUR, avšak definitivní uklidnění obav přišlo až poté, co šéf MMF Dominique Strauss-Kahn oznámil po dohodě s německou kancléřkou, že by celková pomoc Řecku měla dosáhnout v průběhu tří let až 120 mld. EUR.

Vstříc této pomoci vyšla i řecká vláda, která podlehla tlaku MMF a eurozóny a oznámila další úsporný balíček v objemu 24 mld. EUR. Jeho součástí bude jak další zvýšení daní, tak například odebrání třináctých a čtrnáctých platů státním zaměstnancům, nebo zvýšení průměrného věku odchodu do důchodu ze současných 53 na 67 let. [celá zpráva]

Vyjednávání o poskytnutí pomoci tedy spějí k finální dohodě, která by měla být známa již začátkem příštího týdne.

Na trhy se vrátila chuť nakupovat

Byly to právě tyto kroky, které nervózní situaci na trzích dokázaly uklidnit. Výnosy z řeckých dluhopisů mohly klesnout zpět k přijatelnějším 8,86 % a euro začalo znovu zpevňovat, i když na páru s dolarem proti pondělku stále mírně ztrácí.

Na trhy se opět vrátila chuť nakupovat rizikovější cenné papíry, což pomohlo zejména akciím, které dokázaly umazat podstatou část z dřívějších ztrát. Přesto se problémy Řecka na trzích neobešly bez následků, když například německý akciový index DAX ztrácel v pátek proti pondělku 1,5 %.

Americká ekonomika pokračuje v růstu

Ke stabilizaci situace v týdnu přispěly částečně také Spojené státy. Na svém středečním zasedání totiž americká centrální nezměnila nic na své rozvolněné měnové politice a opět přislíbila, že sazby bude udržovat i nadále na dostatečně nízkých úrovních. Během pátečního odpoledne navíc z USA přišly předběžné výsledky amerického HDP, podle kterých největší světová ekonomika rostla v 1Q o 3,2 %

Příští týden zřejmě přinese rozřešení hádanky pomoci řeckému státu, díky čemuž by se mohla pozornost obchodníků přesunout zpět ke tvrdým datům, která mohou více napovědět, jak robustním zotavováním si Spojené státy, Evropa, ale i Asie v současnosti procházejí. Na řadu totiž přijdou výsledky, jako německé tovární objednávky a průmyslová výroba, čínský index výrobní aktivity, nebo velmi důležité údaje z amerického trhu práce. V eurozóně se dočkáme ještě rozhodování o úrokových sazbách a Británii bude dominovat téma parlamentních voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám