Hlavní obsah

Noví penzisté dostanou jen minimum, pokud bude Sněmovna pomalá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) předloží do konce května návrhy, podle nichž se bude měnit právní úprava v oblasti důchodů. Jde o reakci na rozhodnutí Ústavního soudu. Návrh novely by měl být Sněmovně předložen do konce letošního roku, jinak hrozí, že budoucí penzisté dostanou jen velmi malé důchody. Uvedla to mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Týkalo by se to přitom úplně všech lidí odcházejících do důchodu, bez ohledu na výši jejich předchozích příjmů.

O způsobu řešení dle připravených návrhů bude podle MPSV vzhledem k času pravděpodobně rozhodovat vláda vzešlá z květnových voleb. Návrh novely zákona o důchodovém pojištění a dalších předpisů bude třeba předložit Poslanecké sněmovně nejpozději do konce roku 2010.

Pokud by se vše neuskutečnilo dostatečně rychle, absence legislativy by vedla k tomu, že by důchodcům nebylo možné vypočítat takzvanou procentní výměru důchodu a mohli by ji podle MPSV dostat pouze v zákonem stanoveném minimu 770 korun.

Základní složka a procentní výměra

Všechny důchody z českého důchodového systému se totiž skládají ze dvou složek - základní a procentní výměry.

Základní výměra je pro všechny důchody stejná a v letošním roce se jedná o 2170 Kč měsíčně.

Procentní výměra závisí na délce důchodového pojištění, době mezi předčasným odchodem do starobního důchodu a stanoveným důchodovým věkem a také na výši výdělků před přiznáním důchodu.

Nejnižší procentní výměra stanovená zákonem je v současné době 770 Kč měsíčně.

ÚS zrušil 16. dubna tohoto roku s platností od 30. září 2011 výpočet důchodů, který je méně výhodný pro lidi s vysokými příjmy. Soudci dali za pravdu názoru, že systém nebere dostatečně ohled na to, kolik lidé v životě vydělávali, a tím pádem i odváděli státu do penzijního systému.

Výpočet procentní výměry důchodu je podle ÚS protiústavní, protože staví solidaritu nad zásluhovost a v kombinaci s ostatními parametry důchodového systému negarantuje dostatečně právo na přiměřené hmotné zabezpečení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám