Hlavní obsah

Většina firem neví, jak postupovat v nouzi

Právo, gin

Živelní pohromy anebo jen prasklá vodovodní trubka, která zatopí výpočetní techniku, mohou firmy dlouhodobě paralyzovat a v extrémních případech i zruinovat. Až 75 procent tuzemských společností však nemá zpracovaný krizový plán pro případ nouze.

Článek

Pouze 22 procent firem hodnotí svůj plán obnovy podnikání jako velmi účinný. Vyplývá to z analýzy technologické společnosti S CZ.

Zdokumentovaný a testem prověřený nouzový scénář má méně než pět procent společností. K podobným závěrům dospěl i průzkum společnosti Ernst a Národního bezpečnostního úřadu.

Připraveny jsou často jen ty organizace, ve kterých i malý výpadek může způsobit nezměrné finanční ztráty či ohrožení lidských životů. Například dodavatelé energií, nemocnice, letecké dispečinky, banky či třeba velké internetové obchody.

„Většina společností v Česku žije v mylné představě, že na ochranu před nenadálými událostmi ohrožujícími jejich podnikání jim stačí uzavřít pojištění s dostatečně vysokým krytím pojistného rizika. Neuvědomují si však, že i jen několikadenní přerušení jejich činnosti může způsobit nevratné škody. Nejde jen o finanční ztráty, často mnohem horší je ztráta zákazníků a dobré pověsti,“ tvrdí David Kesl z Ernst.

Reklama

Výběr článků

Načítám