Hlavní obsah

Opakované erupce mohou zdražit benzín

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případné dlouho trvající a opakované výpadky letového provozu kvůli erupcím islandské sopky mohou vést i ke zdražení benzínu a nafty. Podle analýzy Erste Group by se totiž vyvinul tlak na marže rafinérií z důvodu nižší ekonomické aktivity, což by zdražilo ropu a produkty z ní.

Článek

„Pokračující přerušení letového provozu by dočasně negativně ovlivnilo ceny ropy; menší dopady by zaznamenalo pojišťovnictví a energetika,“ konstatuje Erste Group.

Každý týden odstávky letecké přepravy navíc připravil evropský turistický průmysl o příjmy v hodnotě 4-7,5 miliard eur (100 až 190 miliard Kč).

„Další sektory, které byly postiženy, zahrnují just-in-time dodávky, například elektronické přístroje často závisejí na letecké nákladní dopravě," sdělil analytik z České spořitelny Ľuboš Mokráš.

Například dopady na ziskovost pramenící z uzavření letového prostoru na vídeňském letišti se odhadují na milión eur za jeden den bez letecké dopravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám