Hlavní obsah

Počet odhalených pojistných podvodů opět prudce vzrostl

Právo, Jindřich Ginter

Počet odhalených pojistných podvodů za první čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostl zhruba o 70 %. Uvedla to Česká pojišťovna, která každoročně odhalí více než polovinu všech podvodů, ke kterým dochází na tuzemském pojistném trhu. Nárůst potvrdily i další pojišťovny.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ilustrační foto

Článek

V prvním čtvrtletí letošního roku ČP odhalila podvody za více než 97 miliónů korun. „Meziročně se jejich počet zvýšil o 70 %. Zhruba 65 procent pojistných podvodů se týkalo už tradičně motorových vozidel a souvisely s jejich fingovanými a upravovanými nehodami a krádežemi,“ dodal Václav Bálek z ČP.

Za první čtvrtletí letošního roku odhalila pojišťovna Generali pojistné podvody za více než 6,5 miliónů korun. „Celkový součet ale bude vyšší. U řady z nich stále ještě probíhá šetření. Za první tři měsíce letošního roku jsme na vyšších číslech než za první dva kvartály roku 2008,“ uvedl Jiří Cívka z Generali.

U menších nehod podvodníci snadno proklouznou kvůli absenci policie

Podle Cívky ke snížení prevence směřující k omezení pojistných podvodů bohužel přispívá i zvýšení limitu pro povinné hlášení dopravní nehody policii.

„K fingované dopravní nehodě je schopen přivolat policii jen velmi úzký počet zpravidla ostřílených pachatelů. Bez přítomnosti policie na místě nehody ale chybí významný článek v řetězci odhalování případných pokusů o pojistný podvod,“ zdůraznil Cívka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám