Hlavní obsah

Podvodníci zdražují ostatním pojistky na auta a majetek

Právo, Monika Ginterová, Jindřich Ginter

Pojistní podvodníci především s auty prodražují pojistky ostatním, protože se kvůli podvodům zvedá celková výše pojistného plnění, kterou musí pojišťovny vyplácet, a tak na to reagují zvýšením sazeb. Právo na to upozornil Václav Bálek z České pojišťovny. Přitom míra pojistných podvodů na celkovém plnění není rozhodně malá.

Článek

„Odhaduje se, že až 15 % z celkového pojistného plnění je každoročně vyplaceno podvodníkům,“ konstatuje Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven. Jen za minulý rok všechny významné pojišťovny celkově odhalily pojistné podvody za více než 600 miliónů korun, což je nejvíce za posledních pět let.

„U motoristů, tedy povinného a havarijního pojištění, se soudí, že dokonce až ve 35 procentech nahlášených případů jde o podvod,“ dodal Bálek z ČP.

Vyšetřovatelé pojišťoven jen loni prošetřovali celkem 4 500 podezřelých událostí.

„Už tradičně souvisejí pojistné podvody nejčastěji s pojištěním motorových vozidel, částečně také s pojištěním staveb a dalšího majetku podnikatelů,“ dodal Bálek.

Případ: Mercedes mu měl vydělat 750 tisíc
Chvilka nepozornosti, necitlivé sešlápnutí brzdového pedálu a potom už jenom smyk a náraz do konstrukce, která drží u silnice reklamní tabuli. Takové pocity měl údajně zažít majitel mercedesu, na jehož vozidle vznikla škoda ve výši tři čtvrtě miliónu korun.
Měl havarijní pojištění. Specialisté pojišťovny však zjistili, že karambol se mu nemohl stát ani v uvedeném čase, místě, ani tak, jak prohlásil. V jeho neprospěch svědčily všechny stopy. „Oslovili jsme nezávislého znalce v oboru silniční dopravy, který naše závěry potvrdil,“ dodal Bálek z ČP.

Detekovat organizované pachatele pomáhají analýzy

V praxi mohou menší a jednorázové „rány“ snadno ujít pozornosti. Detektivové pojišťoven, často bývalí špičkoví policejní vyšetřovatelé, se nejvíce zaměřují na opakované a organizované podvody, kde už jde o hodně peněz.

„Cílem pojišťoven je zejména zvýšit efektivitu detekce finančně významných podvodů a těch, u nichž je velká pravděpodobnost, že se podezření potvrdí,“ vysvětluje Ackermannová z České asociace pojišťoven.

Pojišťovnám v tom pomáhají j tzv. fraud management systémy, které filtrují data škodných událostí a upozorňují na ty, u nichž je riziko pojistného podvodu nejvyšší.

„Hodně používané jsou také nástroje na analýzu dat, které umožňují vyhledávat pojistné události, které jsou si v nějakém aspektu podobné, například v osobě pachatele nebo pachatelů, místě události nebo typickém způsobu spáchání,“ dodala Ackermannová.

Případ: Malá ryba se občas také přiživí
Když se tedy někdo jednorázově přiživí na nehodě, už se to v praxi tolik neřeší, byť intenzita vyšetřovacích týmů pojišťoven roste.
Jako třeba jistý motorkář, jemuž se nedávno po drobné kolizi v centru Prahy s osobním vozidlem na pravé kapotáži jeho Hondy CBR v dálce jednoho cm odloupl ozdobný polep. Následná oprava z povinného ručení řidiče osobního vozidla přišla na neuvěřitelných 50 tisíc korun.
Pojišťovna se tím podle našich informací příliš nezbývala, i když bylo zjevné, že jde o nadsazenou cenu, a plnění vyplatila. U nehody ovšem neasistovala policie, protože nedošlo ke zranění a škoda byla pod sto tisíc.
Jinými slovy, na pojistku druhého si motorkář buď nechal nově nastříkat úplně celou motorku nebo nejspíše využil příležitosti a spřízněný servis mu to opravil za deset, jak už to v praxi chodí, ale z pojistky toho druhého dostal padesát. Jenže by se to těžko prokazovalo a z hlediska pojistných podvodů šlo o relativně nízkou částku.
Případ by nejspíš po svém otevření vyzněl do ztracena a skončil by na tvrzení motorkáře proti tvrzení řidiče osobního vozidla. Řidič by tvrdil, že motorka měla jen slabě poškozený polep, motorkář by tvrdil, že zjistil poškození i na druhé straně stroje.

Blamáž ale může snadno prasknout

Pojišťovny však sledují především zcela fingované nebo úmyslně vyvolané nehody, či zjevnou blamáž. Třeba když se bouračka stala jinde a za jiných okolností, než řidič tvrdí. Obvykle je za tím alkohol, s nímž by řidič ztratil nárok na vyplacení pojistky. Takže si počká do druhého dne, a až „to z něho vyprchá“, nahlásí, že mu pod kola vletěl divočák...

Podezřelý náraz do traktoru

Zajímavá nehoda, z níž se vyklubala lež, se stala v jedné středočeské obci. V noci jí projížděl řidič traktoru, kterému se na křižovatce vysypalo pod nohy nářadí. Zastavil a v tom do něho zezadu nabourala řidička s octavií, na jejímž voze vznikla škoda kolem sto tisíc korun.

Policie kolizi vyšetřila a uzavřela s tím, že jejím viníkem byl traktorista. Z povinného ručení jeho Zetoru tedy měla být odškodněna majitelka Škody Octavia.

Z traktoristy se vyklubal synáček

Když se však na tento případ zaměřili specialisté ČP zjistili, že šofér traktoru je synem řidičky octavie. Příbuzenský vztah však v rámci povinného ručení vyplatit peníze pojišťovně nedovoluje. Proč?

Řidička auto rozbila jinde, a protože neměla havarijní pojistku, nechtělo se jí platit opravu auta z vlastní kapsy. Domluvila se tedy s člověkem, ke kterému má největší důvěru, a ten jí pak pomohl celou situaci sehrát. Traktor je masivní, takže se na něm nestalo skoro nic. A pod rouškou tmy se šrámy staré pár hodin a pár minut lehce zaměnily.

Detektivové pojišťoven dostávají tipy od likvidátorů a policie

O tom, jak se vyšetřování posiluje, svědčí například to, že v ČP v tomto odboru pracovali ve 2. polovině 90. let tři lidi. Dnes zde po pojistných podvodech pase několik desítek zaměstnanců.

Poté, co převezmou informace o podnětech k internímu šetření, například od útvarů likvidace pojistných událostí nebo od orgánů činných v trestním řízení, se kterými spolupracují, musí jednotlivé indicie ověřit v terénu.

Hodně času se věnuje zkoumáním předložených dokumentů v písemné i elektronické podobě.

Pojišťovny si mezi sebou vyměňují informace

Spolupráce na vyšetřování probíhá také s ostatními pojišťovnami, které si mezi sebou mohou ze zákona vyměňovat informace.

Řada pojistných podvodů je například spojena také s požárem, od kterého si jeho pachatelé slibují zahlazení stop nebo velký balík peněz v rámci náhrady škody.

Případ: Koupil chatu za milión, pojistil na sedmnáct a už hořelo...
Podobně tomu bylo při požáru rekreačního střediska se škodou 20 miliónů korun na Vysočině. Jeho majitel však nedostal nic. Proč? Specialisté pojišťovny zjistili, že zchátralé rekreační středisko koupil před několika měsíci v dražbě.
Přestože jeho skutečná cena byla podle znaleckého posudku pouze jeden milión korun, nechal jenom hlavní budovu pojistit na 17 miliónů korun. Při dalším šetření se navíc přišlo na sporné vlastnictví tohoto objektu. Vložený milión se tedy měl po požáru zúročit hned sedmnáctkrát. Nejenom, že se tak nestalo, ale ještě si tento „podnikatel“ přidělal starosti s orgány činnými v trestním řízení.

Trestní sazby

Za pojistné podvody je každý rok v Česku odsouzeno několik stovek lidí.

Kdo spáchá pojistný podvod, koleduje si o odnětí svobody až na dva roky. Pokud však škoda dosáhne nejméně půl miliónu korun, už se sazba zvyšuje na osm let. A v případě pojistného podvodu za pět a více miliónů korun může strávit podvodník ve vězení až dvanáct let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám