Hlavní obsah

Jedna sms a můžete přijít o všechno

Právo, Jindřich Ginter

Masáž lichvářů a nebankovních „investorů“ nabývá na intenzitě. V tisku napočítáte desítky výzev k tomu, aby si lidé bez peněz dnes zažádali o hotovost a ještě dnes si pro ni přišli. Dokonce už ani nemusíte volat, stačí poslat SMS s rodným číslem.

Foto: Profimedia.cz

Za rychlými půjčkami přes inzerát se mnohdy skrývají lichváři, kteří si záměrně vybírají lidi neschopné splácet, aby získali jejich byty.

Článek

Jedna z nabídek poslední doby zní: „Neprovolávejte kredit, napište sms ve tvaru jméno, příjmení, rodné číslo, telefon, příjem, splátky, požadovanou částku, město. Rychlé vyhodnocení, vyřízení, vyplacení.“

Inzerátů věřitelských subjektů, které denně vycházejí nejen v médiích, ale jsou jimi polepeny i sloupy veřejného osvětlení a zastávky autobusů, v meziročním porovnání narůstá.

Hotovost každému na ruku do miliónu, všem, i důchodcům, konsolidace půjček, vyplacení exekucí, i na směnku. Dnes požádáte, dnes dostanete.
Jedna z mnoha desítek nabídek rychlých půjček

I když je princip rychlých půjček stále stejný - tedy peníze téměř komukoliv, značné úroky, gigantická penále v případě i byť malého zpoždění se splátkami, přímá exekuční vykonatelnost a rozhodčí doložky ve smlouvách, mající dopad na byty dlužníků - mění se styl nabídek. Jsou ještě podbízivější.

Tisíce lidí se totiž dostává do potíží se splácením starších spotřebitelských půjček i hypoték, a teď se snaží rychlými půjčkami získat čas. Banky a už i některé nebankovní úvěrové společnosti jsou opatrnější a řadě domácnostem i jednotlivcům nepůjčí, protože mají negativní záznamy v úvěrových registrech. A tak si předlužení lidé půjčují, kde se dá.

Další inzerát v tisku či na konečné metra slibuje velkou rychlost, s jakou se ještě více propadnete do osobní dluhové pasti, tedy „dnes žádejte o půjčku, my vám ji dnes vyplatíme.“ Bez dokládání příjmu a bez nahlížení do úvěrového registru, dodává se v inzerátu. To deklarují téměř všechny nabídky tohoto typu.

A v tom je právě největší riziko, protože ve skutečnosti si věřitelé důkladně prověří, co máte za majetek, s tím, že obvykle jim jde o byty a záměrně cílí na důchodce, matky na mateřské a další příjmově slabší obyvatelstvo.

Vyplatíme exekuci, ale pak přijdeme my

Další inzeráty výslovně míří na lidi, kterým již exekutor stojí za dveřmi z předchozích dluhů. „Expresní půjčky 20 - 750 tisíc korun bez zástavy i pro klienty v úvěrových registrech, dále vyplácení exekucí a konsolidace půjček.“ Vedle toho konkuruje „Ještě dnes 5 - 700 tisíc korun, dnes zavoláte, stačí OP a dnes máte finance k dispozici.“

Milión i pro důchodce

Neuvěřitelný až milión korun i pro důchodce nabízejí další „soukromí investoři.“ „Hotovost každému na ruku nebo na účet, od 10 tisíc do miliónu korun, všem, i důchodcům, velmi rychle, konsolidace půjček i na směnku.“

Právě směnka je jednou ze spolehlivých možností, jak se připravit totálně o všechno, na co jste dosud vydělávali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám