Hlavní obsah

Za zadlužené teenagery rodiče platit nemusí

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se šokovaní rodiče dozví že jejich 19letý syn, který studuje, není výdělečně činný a bydlí s nimi ve společném bytě, prohrál v kartách padesát tisíc, nemusí se obávat, že by museli dluhy zaplatit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilusrační foto

Článek

Okamžikem zletilosti odpovídá syn za své dluhy sám, i přestože  nemá zatím žádný příjem, říká advokátka Iva Pavlíková-Čacká. Věřitel může počkat a vymáhat svou pohledávku v exekuci ještě i 10 let po právní moci rozsudku, kterým bude právo na plnění přiznáno.

Rodiče v tomto případě svým majetkem neručí, avšak vzniká problém v případě, že syn má trvalé bydliště u rodičů v bytě, kdy může exekutor nařídit exekuci nemovitých věcí. Bude na rodičích, aby prokázali, že věci v bytě jsou jejich majetkem a tudíž nepodléhají exekuci vedené proti synovi, dodává advokátka.

Jiná věc je, zda rodiče nechají svoje dítě vláčet po soudech a jeho dluhy dobrovolně zaplatí.

Děti na rodiče často spoléhají

Podle psychologů někteří mladí lidé počítají s tím, že rodičovská láska nedopustí, aby skončili u soudu či s dluhy za krkem a jeho prohřešky zaplatí.

Potomek, který si zvykne na pomoc svých rodičů, by mohl začít časem vymáhat splacení svých dalších dluhů i násilím, terorizováním či citovým vydíráním rodičů. Může začít i s rozprodáváním jejich majetku. To je však už trestný čin, a je potřeba takové jednání zastavit.

Není ani výjimkou, že syn nutí rodiče, aby si vzali finanční půjčku a peníze mu předali, o splácení se už ale nestará.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám