Hlavní obsah

Akcie letos zatím slušně vydělávají

Právo, Jakub Svoboda

Většina akciových trhů vstoupila do roku 2010 úspěšně. Americký index S&P 500 si dokonce připsal nejvyšší zhodnocení za období prvního čtvrtletí od roku 1998, když do konce března vzrostl o 4,8 procenta.

Foto: John Gress, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Pražská burza pak v prvním kvartále rostla ještě více než vyspělé trhy v USA nebo v západní Evropě. Její index PX posílil o 7,1 procenta.

„Investoři pozitivně vnímali pokračující zlepšování ekonomické situace. Americké firmy rovněž reportovaly poměrně uspokojivé hospodářské výsledky za čtvrtý kvartál 2009,“ řekl Právu k dění na trzích makléř společnosti Fio David Brzek.

V průběhu února byly podle něj pozitivní faktory utlumeny dalšími regulující návrhy americké vlády pro finanční sektor. Negativně působila rovněž nejistota okolo vysokých státních dluhů v Evropě, podrobně byla sledována situace hlavně v Řecku.

„Třetím negativním faktorem, který přinesl v únoru na trhy částečnou korekci, byla situace v Číně, kde tamní vláda přistoupila k utahování měnové politiky, aby nedošlo k přehřívání tamní ekonomiky,“ podotkl Brzek.

V Praze kralovaly akcie NWR

Index PX od ledna posiluje, i nadále však zůstal v pásmu zhruba 1100 až 1200 bodů, kde se drží již od srpna 2009. Největším tahounem v Praze byly akcie těžební společnosti NWR, které zpevnily o 35 %. Investoři spekulují, že situace v ocelářském a hutním průmyslu se bude nadále zlepšovat a že se firmě podaří od druhého kvartálu vyjednat vyšší ceny své produkce.

O více než pětinu posílily i akcie mediální skupiny CME. Skupina se rozhodla stáhnout ze ztrátového trhu na Ukrajině a naopak posílila své postavení ve více perspektivním Bulharsku. Třetím nejrůstovějším titulem byly akcie Unipetrolu, které posílily zhruba o 16 %.

Za celý kvartál téměř všechny tituly na pražské burze rostly, pokles vykázal jen developer ECM a stagnovala Komerční banka. Nováček na pražské burze, technologická společnost KIT Digital, si od začátku svého obchodování na konci ledna připsala 10% růst.

„Pro další období bude nejvýznamnějším ukazatelem směru finančních trhů nadcházející výsledková sezóna v USA,“ upozornil analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Z komodit nejvíce zlevnil cukr a plyn

Zatímco akciím se až na výjimky dařilo, z pohledu komoditních trhů bylo první čtvrtletí mírně negativní. Komodity v souhrnu oslabily o více než 5 %. „Mezi neztrátovější se řadí zemní plyn s poklesem o 30 %, a to i přes posilování substituční komodity ropy o tři procenta,“ uvedl odborník Fia na komodity Josef Novotný.

Na ceny této energie tlačí podle něj především zprávy o jeho dostatečných zásobách. Další ztrátovou komoditou byl cukr, který zlevnil téměř o třetinu.

„Za poklesem cen cukru stojí především jeho vysoká cena v předchozích měsících. Díky ní se výrazně zvýšilo pěstované množství cukrové třtiny, čímž došlo k výraznému zvýšení nabídky této komodity,“ zdůvodnil Novotný. Ke snížení cen přispělo také odložení tendru na nákup 200 tisíc tun cukru.

Naopak mezi nejúspěšnější komodity prvního čtvrtletí patří stavební dřevo s růstem o 15 %. „Stavební dříví začíná postupně těžit z lepšících se vyhlídek ekonomiky USA a z postupné stabilizace stavebního sektoru,“ doplnil Novotný.

Problémy Řecka oslabily i euro

Ceny ropy během čtvrtletí kopírovaly dění na akciových trzích a usadily se v pásmu mezi 70 a 85 dolary za barel. Tato situace vyhovuje zejména ropnému kartelu OPEC, který na svém březnovém zasedání potvrdil stávající těžební kvóty.

Na měnovém trhu bylo nejrušněji kolem eura. „Fiskální problémy Řecka, jakožto jedné ze zemí eurozóny, se výrazně projevily na poklesu důvěry v jednotnou evropskou měnu, která za čtvrtletí vůči dolaru oslabila o téměř 11 %. Přes pokračující jednání navíc problémová situace Řecka není stále vyřešena,“ podotkl Moravanský.

Česká koruna k euru za první tři měsíce roku posílila o necelá čtyři procenta na 25,39 Kč/EUR, naopak vůči dolaru se znehodnotila o zhruba dvě procenta na 18,76 Kč/USD.

Reklama

Související témata:

Související články

Vsaďte si na čínského draka - stále sílí

Chcete opravdu vydělat velké peníze? Analytici tvrdí - vsaďte na Čínu. Čínský export vzrostl v únorovém meziročním srovnání o 46 %, přebytek obchodní bilance...

Výběr článků

Načítám