Hlavní obsah

Češi upřednostňují spoření před investicemi a půjčkami

Češi jsou při správě svých financí stále celkově konzervativní, téměř čtyři pětiny lidí upřednostňují spoření před investicemi a půjčkami, navzdory jejich nárůstu v posledních letech. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos Tambor. Spořivější jsou přitom více ženy než muži.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Při správě osobních financí důvěřuje pouze sobě 41 procent lidí. Více než 45 procent lidí pak věří finančním poradcům, bankéřům a zástupcům pojišťoven. Pouze 14 procent Čechů by se obrátilo o pomoc nebo radu na své známé a přátele.

Při pořizování finančních produktů přitom lidé preferují zprostředkování finančními poradci, a to v 28 procentech. Přímý nákup na internetu upřednostňuje čtvrtina respondentů. U poradenství lidé nejvíce preferují možnost porovnání a výběr z více produktů. U internetu je to především snadná dostupnost a pohodlí a až následně úspora finančních prostředků.

Finančně nejodvážnější jsou podle průzkumu při správě financí středoškoláci, naopak nejméně vysokoškoláci.

Češi si přitom nevědí rady především s podílovými fondy, kterým nerozumí téměř dvě třetiny lidí. Naopak nejsrozumitelnější je stavební spoření, kterému nerozumí jen osm procent respondentů.

Průzkum společnosti Ipsos Tambor se uskutečnil v březnu mezi zhruba 1000 respondentů ve věku 18 až 70 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám