Hlavní obsah

Hypotéky zlevňují, ale jen o desetiny procent

Právo, Vladimír Čechlovský

Hypotéky po dlouhé řadě měsíců znatelně zlevňují. Ale není to žádná velká sláva, jde zatím jen o desetiny procent. Loni osciloval průměrný úrok z nově poskytnutých úvěrů okolo úroku 5,6 % ročně. V lednu začalo mírné snižování, které pokračovalo v únoru i březnu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejde ale o žádné velké skoky. Například v únoru činil podle hypoindexu průměrný úrok nových hypoték 5,37 %. Jde o dvouleté minimum.

Jestliže tedy někdo získal hypotéku 1,6 miliónu korun na 20 let loni v prosinci za sazbu 5,60 % (při pevné sazbě na pět let), činí jeho měsíční splátka 11 191 korun. Pokud někdo dostal stejnou hypotéku v únoru za úrok 5,37 %, platí měsíčně 10 995 Kč.

V dubnu by mohl být průměrný úrok ještě nižší. Zatím snížily sazby například GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, mBank, UniCredit Bank a Wüstenrot hypoteční banka.

Například u GE Money Bank zatím nabídka platí při žádosti o úvěr do 30. června a podpisu smlouvy do 30. srpna. V KB je nutné žádost podat do 30. dubna a uzavřít smlouvu do 30. června.

Některé banky také proti dřívějšku nabízejí o něco výhodnější i ostatní podmínky. Například GE Money Bank v rámci své akční nabídky poskytuje úvěr bez poplatku za zpracování.

Nové produkty

Objevují se i nové nabídky produktů. UniCredit Bank novinku pojmenovala Převratnou hypotékou. Úroková sazba je variabilní a aktuálně činí 3,93 %. Je odvozena od jednoměsíční úrokové sazby na mezibankovním trhu PRIBOR plus pevné marže banky po celou dobu splatnosti úvěru. V případě růstu sazeb mohou klienti kdykoliv přejít na hypotéku s fixním úrokem.

Lepší úroky ale zatím nijak neoživily zájem o hypotéky. Loni došlo k poklesu poptávky, kdy bylo poskytnuto občanům zhruba jen 44 tisíc hypoték v objemu 74 miliard korun. Zájem tak klesl proti roku 2008 zhruba o třetinu. Letošní výsledek za leden a únor je přitom ještě horší než za stejné loňské období.

Hypotéka v padesáti

Banky se v hypotékách už začínají zaměřovat i na starší lidi.

"Hypoteční úvěr musí být splacen do sedmdesáti let věku žadatele. Pokud je vám kolem padesáti, můžete splácet ještě zhruba dvacet let. Navíc jestliže byste chtěli pokračovat ve splácení i po sedmdesátých narozeninách, může k úvěru přistoupit váš potomek, případně jiná mladší osoba," tvrdí Radomíra Papoušková z Hypoteční banky.

Vhodnou variantou pro žadatele o úvěr ve věku kolem padesáti let je tzv. degresivní splácení. "Princip spočívá v tom, že na začátku doby splatnosti hradíte měsíčně vyšší částku, a naopak ke konci úvěrového vztahu se vaše splátky postupně snižují," dodala Papoušková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám