Hlavní obsah

Pokračující oživení světových ekonomik žene ceny akcií vzhůru

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Cena akcií i komodit díky sílícímu oživení hlavních světových ekonomik pokračuje v růstu. Rizika vyšších cen ale mohou přimět centrální banky ke zpřísnění měnové politiky.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační obrázek

Článek

Ani v tomto týdnu se z finančních trhů nevytratila pozitivní nálada. Příliv nečekaně dobrých ekonomických dat z USA, Evropy i Asie, který byl dalším potvrzením pokračujícího oživení světové ekonomiky, proto opět tlačil cenu akcií a ostatních rizikovějších cenných papírů vzhůru. K tomu pomohly zejména nově příchozí data ze Spojených států, kde se expanze ve výrobním sektoru dostala na úrovně, kterých naposledy dosahovala před pěti lety.

Pozitivně na trhy navíc zapůsobil překvapivě silný růst spotřebitelské důvěry, či další potvrzení toho, že také Evropa a Asie začíná z rostoucí americké poptávky viditelně těžit.

Pokračující přísun dobrých zpráv v kombinaci se stále aktuální politikou velmi nízkých úrokových sazeb, proto přiměl obchodníky i dále vyhledávat potenciálně výnosnější a tedy i rizikovější investice. Právě to byla jedna z hlavních příčin, proč se ve čtvrtek akciové indexy v Evropě proti pondělku pohybovaly o více než procento výše, aby tak svorně atakovaly úrovně, kterých dosahovaly ještě v září roku 2008.

Euro dohnalo část ztrát

Pozitivní data z největších světových ekonomik v týdnu nepomáhala pouze akciím, ale dokázala přimět k růstu i celou řadu měn či komodit. Na měnovém trhu za sebou má úspěšný týden evropská měna. Té se podařilo zlikvidovat část ze ztrát, jež nabrala v minulých měsících v důsledku problémů Řecka. Pod tlak se naopak dostal americký dolar, který jakožto bezpečný přístav v minulých dnech nebyl obchodníky zdaleka tolik vyhledáván jako například ještě začátkem roku, kdy problémy kolem Řecka dosahovaly svého vrcholu.

Úspěšný týden za sebou má také koruna, která na páru s eurem zpevnila o 0,4 % k ceně 25,34 Kč, zatímco k dolaru rostla dokonce o 1,5 % až na 18,70 Kč.

Na komoditních trzích se týkal růst ceny zejména energetických komodit a průmyslových kovů, na jejichž ceny blahodárně působí hlavně opětovné znovunastartování hlavních světových ekonomik a rostoucí poptávka.

Po dlouhé době stagnace se tak cena ropy vyšplhala až zpět nad hranici 84 dolarů za barel, kde se naposledy pohybovala před čtrnácti měsíci. Růstu se dočkaly po delší době také ceny zemního plynu, a pokud se na trzích tento trend udrží i do budoucna, začnou je zřejmě s menším zpožděním pociťovat také peněženky domácností.

Rostoucí ceny mohou přimět centrální banky k utažení kohoutků

O tom, že spotřebitelské ceny začínají stoupat, přitom leccos napověděl předběžný odhad CPI v eurozóně za měsíc březen. Meziroční tempo růstu cen zde zrychlilo z únorových 0,9 % až na 1,5 %, což je jen nadosah dvouprocentní hranice, kterou se snaží cílovat Evropská centrální banka. Pokud by přitom ceny pokračovaly v růstu i nadále, centrální banky by si zřejmě musely s utahováním měnových kohoutků pospíšit.

To by byl rozhodně pádný důvod k tomu, aby se měli obchodníci na finančních trzích daleko více na pozoru. Byla to totiž v minulých měsících právě politika nízkých úrokových sazeb, která pomohla cenám rizikovějších aktiv růst, a tak by vidina růstu sazeb naopak mohla na trzích začít po delší době znovu opět vyvolávat napětí.

Také příští týden bude bohatý na nová data, která více napoví o situaci v hlavních světových ekonomikách. Z USA přijdou výsledky kondice tamního sektoru služeb a zveřejněny budou také výsledky z trhu práce a trhu s bydlením. V Evropě si pak největší pozornost zaslouží pravděpodobně rozhodování Bank of England a Evropské centrální banky o úrokových sazbách, které by mohlo mnohé napovědět o budoucím vývoji měnové politiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám