Hlavní obsah

Pojišťovny přitvrzují, podvodů při autonehodách přibývá

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyšetřovací týmy pojišťoven přitvrzují ve svých pátráních po pojistných podvodech páchaných zejména s automobily. Reagují tak na rostoucí počet pojistných událostí krytých zejména z havarijního pojištění. Jestliže v roce 2007 dosáhly prokázané pojistné podvody výše 524 miliónů, v roce 2008 to už bylo přes 550 miliónů a loni téměř 629 miliónů korun.

Článek

Přestože pojišťovny nechtějí své vyšetřovací strategie popisovat, z jejich stanovisek zřetelně vyplývá, že se letos ještě více zaměří na velké ryby, tedy organizované skupiny podvodníků.

„U havarijního pojištění je to tak, že dochází k individuálním dovozům totálně havarovaných vozidel z ciziny, která jsou v ČR registrována a pojištěna jako nepoškozená. Následně je uplatňována pojistná událost. Je to umožněno zejména nedostatečnými evidenčními kontrolami prováděnými při registraci vozidel,“ popisuje nejčastější model podvodu Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven.

Detektivové pojišťoven se podle ní zaměřují především na případy, které jsou z finančního hlediska významné. „Pomáhají jim v tom systémy, které filtrují data událostí a upozorňují na ty, kde je riziko pojistného podvodu nejvyšší,“ dodala Ackermannová.

Na podvodníky ukáže analýza škodních událostí

Pojišťovny používají počítačové programy pro analýzu dat. Umožňují vyhledávat události, které jsou si v nějakém ohledu podobné, například v osobě pachatele nebo pachatelů, místě události nebo v typickém způsobu spáchání. Allianz pojišťovna Právu potvrdila, že díky tomuto softwaru provádí denní kontrolu.

Začíná to u likvidátora

„Prvotní náznaky, že se může jednat o pojistný podvod, přicházejí již od likvidátora společnosti, který pojistnou událost dokumentuje. Poté ji přebírají naši specialisté. Pokud podvod dostatečně prokážou, předají případ policii,“ řekl Právu Milan Káňa z Kooperativy, která je druhou největší pojišťovnou, co se týče pojištění vozidel.

Celkem v roce 2009 prověřovala přes 600 podezřelých případů, zhruba 80 % prošetřovaných případů souviselo s pojištěním motorových vozidel. Loni odhalila 341 pojistný podvod, což představuje uchráněnou hodnotu 121,5 miliónu Kč. V porovnání s rokem 2008 jde o 18% nárůst.

Kooperativa posiluje pátrání na Ostravsku

„Nejvíce případů jsme odhalili v Praze, Ostravě a v severních Čechách, zejména v Mostě. Nejproblémovější oblastí zůstává Ostravsko, kde se snažíme posilovat naše aktivity,“ dodal Káňa.

„Za posledních pět let se zvýšil počet kontrolních šetření, stejně jako se zvýšil objem peněz, které jsou po šetření následně odmítnuty pojišťovnou vyplatit,“ uvedla Ivana Šaršová z ČSOB Pojišťovny.

Uniqa pojišťovna během roku 2009 si uchránila 16 miliónů korun a došetřením případů z loňska očekává, že to ještě bude navíc několik desítek miliónů korun. „Problémy máme někdy i u škod nad zákonnou hranici sto tisíc korun, kde policie asistuje, ale svou účast jen potvrdí bez dalšího upřesnění okolností nehody. Registrujeme meziroční nárůst počtu podvodů u aut o třetinu,“ upřesnila Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny.

Tresty u pojistných podvodů nejsou malé. Když je způsobena pojistným podvodem větší škoda, může jít o 1 rok až 5 let, v případě organizované skupiny to může být 2 roky až 8 let, a když je způsobena pojistným podvodem škoda velkého rozsahu, může dokonce jít o 5 až 10 let odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám