Hlavní obsah

Zájem Čechů o investice do podílových fondů letos roste

Zájem českých investorů o podílové fondy během prvních měsíců letošního roku vzrostl, podle investičních společností se Češi opět začínají vracet k této formě investování. Vyplývá to z ankety mezi tuzemskými investičními společnostmi. Rovnováha na finančních trzích je však stále velmi křehká a někteří analytici očekávají, že se dostaví korekce předchozího růstu.

Foto: ČTK

Článek

"První tři měsíce letošního roku lze považovat za velmi úspěšné. Především fondy dluhopisové a také fondy peněžního trhu jsou středem zájmu klientů," uvedla mluvčí ČS Kristýna Havligerová s tím, že u akciových fondů dochází naopak k vybírání zisků.

Investiční kapitálová společnost Komerční banky letos eviduje posun zájmu klientů od peněžních a dluhopisových fondů směrem ke smíšeným fondům.

"Hlavním důvodem je vyšší potenciál a relativní stabilita výkonnosti těchto fondů v posledních měsících," zmínil marketingový ředitel společnosti Pavel Hoffman.

Po uklidnění situace v první polovině roku 2009 pozoruje rostoucí se zájem o investování do podílových fondů také společnost ČP Invest.

Krize jako škola 

"Krize pomohla mnohým investorům lépe pochopit fungování kapitálových trhů. Stále více investorů začíná pravidelně investovat, roste zájem o tuto formu vytváření dlouhodobých finančních rezerv," řekl obchodní ředitel ČP Investu Martin Pšaidl.

"V průběhu ledna i února převládl nákupní apetit investorů, pravděpodobně jako sázka na prodloužený růst kapitálových trhů minimálně na začátku nového roku," potvrzuje obchodní ředitel společnosti ING Investment Management Miloš Filip.

Investoři mají podle něj chuť podstupovat větší rizika, nízké výnosy na peněžních trzích zároveň řadu investorů neuspokojují. Zájem mají hlavně o akciové fondy vedené v českých korunách, které jsou zajištěny proti měnovému riziku.

Březnové oživení 

Zvýšený zájem klientů o investování do podílových fondů letos zaznamenala také Citibank. Její klienti vnímají oživení na globálních trzích, které přišlo od března 2009. Vysoké tempo růstu finančních trhů je ale podle analytiků Citibank neudržitelné a pravděpodobně přijde korekce.

Banka nyní klientům doporučuje pravidelné investice do podílových fondů, které mohou případné ztráty minimalizovat.

Investiční stratég ČP Investu Milan Tomášek v budoucna očekává zvýšenou nervozitu a kolísavost trhů. "V cenách akcií je reflektován optimistický scénář, zatímco budeme procházet obdobím pomalého odeznívání fiskálních a měnových stimulů na podporu hospodářského růstu. Do zvýšené pozornosti investorů se dostane i otázka státního zadlužení v problémových zemích kromě Řecka," předpověděl Tomášek.

Citibank věří v pokračování růstu na rozvíjejících se trzích. Podle analytiků banky by měla stoupat také popularita dividendových titulů, součástí portfolia dlouhodobých investorů měly být také komodity a dluhopisy rozvíjejících se zemí.

Dividendové fondy 

Obdobný vývoj očekává také společnost ING Investment Management. "Mezi akciovými strategiemi aktuálně preferujeme spíše růstovější fondy na rozvíjejících se trzích před fondy, které se pohybují v tradičních vyspělých částech ekonomiky. Na druhé straně, část stabilizovanějších výnosů by již v tomto roce mohla investorům plynout také od dividendových fondů. Pozitivní vliv by měla mít skutečnost, že některé společnosti opětovně v tomto roce navyšují výplaty dividend," uvedl Filip.

Investiční společnost České spořitelny vidí letošní rok velmi pozitivně a očekává nárůst objemu majetku v jejích fondech v rozsahu jednotek miliard korun. "V tuto chvíli pravidelně investuje již 100.000 našich klientů, přičemž na konci tohoto roku očekáváme, že jejich počet překročí 200.000," uvedla Havligerová.

Odliv z peněžních fondů 

Naopak Investiční kapitálová společnost KB očekává letos stagnaci až mírný pokles majetku, kvůli pokračujícímu odlivu kapitálu z peněžních fondů. K tomuto výsledku by měl přispět i odliv prostředků z garantovaných fondů, kterým letos končí splatnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám