Hlavní obsah

Nové hypotéky zlevnily, ale lidé se teď do bank nehrnou

Právo, gin

Úrokové sazby nových hypoték dva měsíce po sobě klesaly. Lidé ale na to zatím příliš nereagují. Úrokové sazby, ač se v únoru dotkly svého dvouletého minima, přilákaly na pobočky bank necelé tři tisícovky klientů, kteří si sjednali novou hypotéku. Vyplývá to ze závěrů dlouhodobě vyhodnocovaného Hypoindexu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Průměrné úrokové sazby nově poskytnutých hypoték se dlouhé měsíce pohybovaly kolem 5,6 %. Stávající pokles sazeb, který odstartoval již v lednu (-9 %) stlačil průměrné úrokové sazby hypoték na 5,37 %, což představuje nejnižší úroveň od prosince roku 2007.

Pokles průměrných sazeb nejvíce podporují hypotéky s pětiletou fixací. Průměrná úroková sazba jednoletých hypoték klesla v porovnání s lednem o 9 bodů, u tříletých fixací došlo k poklesu o více než desetinu procentního bodu.

Celkem za první dva měsíce roku banky poskytly 5 385 úvěrů v objemu 8,88 miliard korun. Loni ve stejném období to bylo o zhruba 500 úvěrů a 1,3 miliardy korun více.

V uplynulém měsíci vykázaly tuzemské banky zapojené do tvorby Hypoindexu 2852 uzavřených hypoték, jejichž hodnota činila 4 601 miliónů korun. Průměrná výše hypotéky tak v měsíci únoru nepatrně klesla na 1 613 415 Kč. V porovnání se stejným obdobím loňského roku klesla produkce hypotečních bank o 11 % co do počtu a o 17,5 % v objemu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám