Hlavní obsah

Stát krvácí, finanční úřady přitvrdí

Právo, Monika Ginterová, Jindřich Ginter
Praha

Finanční úřady se letos budou snažit vybrat na daních ještě výrazně více, než tomu bylo v předchozích letech. Státu docházejí peníze. A to i přesto, že za předchozí čtyři roky se celkové daňové inkaso zvýšilo o více než 30 procent.

Foto: Foto archiv, Právo

Fronta na daňové přiznání

Článek

„Teď, když je stát v situaci, že peníze docházejí, snaží se činnost násobit a hledat i tam, kde třeba dosud nehledal. Může se proto stát, že do toho spadnou i některé menší firmy, které nebyly zvyklé na takové intenzívní kontroly. Určitě to ale není tak, že by daňová správa vyhlásila válku malým daňovým poplatníkům,“ řekl Právu vrchní ředitel České daňové zprávy Jan Knížek.

Úniky se dají dohledat

Především menší firmy, živnostníci a překupníci na internetu mohou očekávat častější a podrobnější daňové kontroly než v minulosti. Finanční úřady se teď začaly mimo jiné více zaměřovat na obchodování po internetu, kdy jednotlivci, živnostníci i firmy nabízejí zboží v aukcích či přes inzeráty. Týká se to například kosmetiky, šperků, parfémů a oblečení.

„Lidé si třeba koupí nemovitosti, katastr nám okamžitě dává informace o změnách. Rázem se berňák může začít zajímat, třeba jak to, že deset let vykazujete ztrátu a dnes kupuje dům za deset miliónů,“ dodal Knížek.

Finanční úřad může jednotlivce nabízející ve větším věci na internetu obvinit z nedovoleného podnikání a doměřit mu daň podle tzv. pomůcek. „Na internetu si prodávajícího můžeme dohledat a vyžádat identifikaci od provozovatele serveru pro daňové řízení, neboť má podle zákona jako třetí osoba v držení věci či důkazy, které umožňují stanovit daň, a je povinen nám je vydat pod peněžitou sankcí,“ upřesnil Knížek.

Výběr daní roste několik let

Zatímco za rok 2004 stát inkasoval na daních přes 551 miliard korun, v roce 2008 to už bylo více než 737 miliard korun. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

Nejvíce stát vydělává na DPH, na spotřební dani a na daních z příjmů právnických osob. Zatímco v roce 2004 inkasoval z DPH více než 184 miliard korun, v roce 2008 to bylo přes 255 miliard korun, tedy o 71 miliard více.

U spotřební daně stát v roce 2004 získal přes 95 miliard, v roce 2008 to již bylo 130,5 miliardy korun. U daně z příjmu právnických osob vybral v roce 2004 106,5 miliardy korun a za čtyři roky nato již 173,5 miliardy.

„Když někdo prodává jakoukoliv komoditu a jde do toho s tím, že udělá jednu dvě rány a nezaplatí daň, pak netvrdím, že se na něj okamžitě přijde. Byl bych naivní, kdybych tvrdil, že to má daňová správa vše pod kontrolou. Ale ten, kdo to dělá ve větších objemech, tak se to většinou někde začne ukazovat,“ konstatuje Knížek.

Po čem jdou finanční úřady

Ze zpráv finančních úřadů o kontrolách vyplývá, že se nejvíce zaměřují na čachry s DPH, na duplicitní či fiktivní faktury především v oblasti poradenství, reklamy a marketingu. Dále na dovozy ze zahraničí. Na hloubkovou kontrolu i za několik let zpětně je rovněž zaděláno v případě neobvyklých událostí, jako je požár ve firmě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám