Hlavní obsah

Sporů o peníze narůstá, finanční arbitr je v jednom kole

Právo, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční arbitr, jehož rozhodnutí jsou závazná, ale dosud měl zákonem poměrně hodně svázané ruce, byl loni v jednom kole. Obdržel 757 podnětů, což je v meziročním srovnání nárůst o 22 procent.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

O zahájení řízení však rozhodl jen ve 118 případech, protože řada případů nespadala do jeho kompetence.

Nejčastěji se stížnosti týkaly převodů peněz, úvěrů, pojištění, zneužití platební karty v bankomatu nebo zneužití platební karty u obchodníků v zahraničí. Ve 43 případech, šlo o průměrné částky kolem deseti tisíc korun. Informoval o tom finanční arbitr ČR František Klufa.

Dosud mohl arbitr rozhodovat jen ve sporech mezi poskytovali platebních služeb, tedy většinou bankami a jejich klienty.

Pravomoce se zřejmě posílí

S přijetím nového zákona o spotřebitelském úvěru, který schválila Sněmovna, by se následně pro tuto oblast měly rozšířit i pravomoce finančního arbitra. Zákon by mohl začít platit od 1. ledna příštího roku.

„Finanční arbitr se bude s velkou pravděpodobností zabývat i spory mezi věřiteli nebo zprostředkovateli a spotřebiteli při nabízení, poskytování či zprostředkování spotřebitelského úvěru. Pro občana to bude znamenat, že v případě sporu v oblasti spotřebitelského úvěru budou moci využít bezplatného mimosoudního způsobu jeho řešení během řízení před finančním arbitrem,“ uvedl Klufa.

Finanční arbitr je správní orgán a rozhoduje ve svých daných kompetencích stejně jako jiné státní orgány.

„Kdo s jeho rozhodnutím nesouhlasí, může podat námitky, které znovu posoudí arbitr, nebo požádat o soudní přezkoumání jeho rozhodnutí. Řízením před finančním arbitrem se totiž účastníci nezbavují zákonné možnosti domáhat se svých práv soudní cestou,” říká Klufa, který zatím spory rozhodoval v průmětru do šedesáti dnů a většinu z nich řešil smírným způsobem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám