Hlavní obsah

Stavební spořitelny začaly více půjčovat, ale zájem o nové smlouvy klesá

Právo, mig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spořitelny začaly po loňském propadu půjčovat více peněz. Potvrzují to výsledky za leden a únor. Do konce února půjčily 8,3 miliardy korun, což je meziročně o pět procent více. V případě lednového meziročního porovnání to bylo dokonce o devět procent více. Stále však klesá zájem o nové smlouvy o stavebním spoření.

Článek

Celkový počet smluv o stavebním spoření ve fázi spoření ke konci roku 2009 klesl podle MF o 2,8 procenta na 4,93 miliónu. V roce 2009 stát vyplatil na příspěvcích ke stavebnímu spoření téměř 13,3 miliardy korun.

Na podporu stavebního spoření by mělo ministerstvo financí letos vyplatit podle Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) 12,35 miliardy korun. Schválený rozpočet počítá s podporou až ve výši 13,4 miliardy korun.

Tahounem trhu stavebních spořitelen je Raiffeisen stavební spořitelna se 73% nárůstem objemu úvěrů. Růst zaznamenala i Wüstenrot stavební spořitelna a Českomoravská stavební spořitelna.

„I když počet nově uzavřených smluv v lednu v meziročním srovnání klesl o zhruba čtyři tisíce, cílová částka u nových smluv stoupla zhruba o miliardu na 20,5 miliardy. Cílová částka vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení. Její výši nelze překročit, ale je možné ji navýšit,“ uvedla ČTK.

Pro letošní rok očekává Asociace českých stavebních spořitelen obdobné výsledky jako loni, a to jak u půjček, tak i v případě uzavíraných smluv. Za celý loňský rok spořitelny poskytly úvěry za 66,4 miliardy korun, což znamenalo pokles o 11 procent. Uzavřely zhruba 887 000 smluv včetně navýšení cílové částky, přičemž předloni to bylo přes milión smluv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám