Hlavní obsah

Lichváři už nebudou moci připravovat lidi o střechu nad hlavou, tvrdí banky

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákon o spotřebitelském úvěru, který tento týden schválila Poslanecká sněmovna, podle bank výrazně pomůže v tažení proti lichvě, která se s rostoucí zadlužování obyvatelstva v posledních letech v Česku rozmohla. Především by měl zamezit snahám "soukromých investorů" připravovat lidi v tíživé situaci prostřednictvím tzv. rychlých půjček o majetek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Každý, kdo takové úvěry poskytuje, bude muset napříště zkoumat bonitu klienta, což dnes není u některých nebankovních subjektů běžné. Naopak mnozí nebankovní poskytovatelé nabízejí půjčky přímo se spekulací, že klient nebude schopen je splatit a že se následně zahojí na jeho majetku,“ tvrdí náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.

Zájemci o úvěr také budou muset dostávat řadu důležitých informací a vysvětlení, jež by je měly upozornit na jejich případnou nevýhodnost. Tyto předsmluvní informace – například o druhu úvěru, důsledku jeho nesplácení či o samotném věřiteli – bude muset potenciální klient vždy obdržet v písemné formě.

Záludnosti jsou v detailech

„Problém lichvářských půjček často nespočívá v jejich úrokové sazbě, ale v detailech, jež vhání do pasti ty klienty, kteří je nejsou schopni splácet a jsou vystaveni neúměrným sankcím. Z tohoto pohledu je nový zákon, který bude platit od roku 2011, jednoznačně přínosný. Skutečným zlomem v boji s lichvou by ale bylo podřízení nebankovních poskytovatelů úvěrů dozoru například České národní banky,“ zdůraznil Matoušek.

Podle nového zákona, který nyní poputuje do Senátu, má na nebankovní poskytovatele půjček nadále dohlížet Česká obchodní inspekce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám