Hlavní obsah

Dluhy za černou jízdu žena zaplatila, platební rozkazy ale stále chodí

Právo, Josef Koukal

Zbavit se starých dluhů za kdysi nezaplacené pokuty z metra či tramvaje nemusí být vůbec jednoduché. Přesvědčila se o tom i Soňa Ágnes Müllerová z Prahy, která se již zhruba rok snaží uhradit pohledávky za svého partnera.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

I po zaplacení mnohatisícových pokut jí kupodivu nadále chodí od soudu platební rozkazy na již uhrazené částky.

„Můj partner si během několika posledních let, kdy žil trochu divočejším životem, nadělal mnoho pokut u dopravního podniku. V době, kdy jsem otěhotněla, jsme vše chtěli dát do pořádku,“ naznačila původ svých problémů se starými závazky dnes již matka pětitýdenní holčičky. „Začali jsme tedy zjišťovat, jaké pokuty máme a v jaké fázi jsou,“ podotkla Müllerová.

Při jednání s pracovníky vymahačské firmy, které Dopravní podnik hlavního města Prahy pohledávky za pokuty smluvně postupuje, ji však čekalo nejedno překvapení.

„Velice mě například překvapilo, že mi pracovnice firmy Tessile ditta poskytly po telefonu všechny informace o partnerových pokutách, ačkoli mám jiné příjmení a nejsme manželé,“ podotkla partnerka dlužníka. Dalším překvapením pak bylo, když i po zaplacení některých pokut navýšených o mnohatisícové náklady řízení přišly partnerovi poštou od soudu elektronické platební rozkazy zahrnující opět tisíce za náklady řízení.

Na soudu nám řekli, že máme podat odvolání, jednání stejně proběhne, a jestli se prokáže, že jsme zaplatili, soudce ten případ ukončí.
Soňa Ágnes Müllerová

Například za černou jízdu v MHD z 20. června 2008 zaplatil přítel slečny Müllerové 16. června 2009 včetně všech poplatků 7440 korun. Platbu může doložit výpisem z bankovního účtu, kde byla zaevidována na správný účet i pod požadovaným variabilním symbolem.

Přesto o několik měsíců později přišel dlužníkovi poštou elektronický platební příkaz od Okresního soudu Brno-venkov vydaný 10. září 2009 na tutéž platbu.

„Je klidně možné, že v advokátní kanceláři, kde pohledávku spravují, to někdo přehlédl a zapomněl vzít zpět,“ otipoval možný zádrhel mluvčí soudu Brno-venkov Michal Hoskovec.

Pokud však dlužník vymáhanou částku uhradil, nemělo by mu podle Hoskovce hrozit, že by mu dále naskakovaly například soudní poplatky. „Nám na soudu řekli, že máme podat odvolání, jednání stejně proběhne, a jestli se prokáže, že jsme zaplatili, soudce ten případ ukončí,“ uvedla Müllerová.

Situace se opakovala s druhou advokátní kanceláří

Podobná situace se opakovala u splátkového kalendáře uzavřeného s druhou advokátní kanceláří Pavla Nováka, která na firmě Tessile ditta participuje. „Podepsali jsme splátkový kalendář, zaplatili za něj zhruba dva tisíce, a když jsme už několik měsíců spláceli, přišel nám od soudu platební rozkaz,“ popsala další příhodu Müllerová. „Pokud je dohoda o splátkách uzavřena těsně před vydáním platebního rozkazu, a jeho doručení může trvat třeba měsíc, může se samozřejmě stát, že splátky jsou placeny řádně a přesto přijde plaťák,“ vysvětlil Právu advokát Novák.

„Tomu člověku se ale vůbec nic nestane, nevzniká mu nějaký druhý dluh, naopak. Normálně se pokračuje ve splátkování,“ dodal Novák s tím, že kancelář nestahuje již podané žaloby především proti notorickým černým jezdcům pro případ, že by třeba po několika splátkách přestali režim dodržovat.

Anketa

Měli jste někdy problémy s pokutou za černou jízdu?
Ano
19,9 %
Ne
80,1 %
Celkem hlasovalo 7778 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám