Hlavní obsah

Stoprocentní hypotéky kvůli krizi padly

Hypoteční banky se v reakci na ekonomickou krizi a propad cen nemovitostí vyhýbají poskytování hypoték na celou hodnotu pořizovaného majetku. Sledovaný poměr úvěru k zástavní hodnotě, takzvaný LTV (loan-to-value), se nejčastěji pohybuje do 85 procent oceněné nemovitosti.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Hypotéky rovnající se hodnotě zastavené nemovitosti v současnosti nabízejí pouze Hypoteční banka spolu s ČSOB, Komerční banka a Česká spořitelna, u níž klient musí navíc počítat s jednorázovým poplatkem 1999 Kč.

Rizikovost této varianty financování poskytovatelé promítají do navýšených rizikových marží, což se projevuje ve vyšších úrokových sazbách, za které lze tuto hypotéku pořídit. Klient, který nemá vlastní prostředky pro financování alespoň části kupní ceny, musí podle serveru počítat s úrokovou sazbou blížící se sedmi procentům ročně.

U hypotečních úvěrů do 90 procent zástavní hodnoty nemovitosti je nabídka bank o něco pestřejší. K velké trojce se připojuje také Raiffeisenbank, která před několika týdny přehodnotila situaci a znovu začala s poskytováním hypoték na 90 procent hodnoty LTV.

Dále mají tuto hypotéku v nabídce UniCredit Bank, Volksbank, Wüstenrot hypoteční banka a LBBW Bank CZ.

Hypotéky do 85 procent hodnoty nemovitosti jsou na českém trhu nejvyužívanější variantou. Většina tuzemských bank proto disponuje ve své nabídce tímto druhem úvěru. Výjimkou je podle serveru hypoindex.cz bezpoplatková mBank a GE Money Bank, které s poskytováním hypoték začínají až na úrovni 80 procent LTV.

Hypotéky, kde hodnota nemovitosti převyšuje částku úvěru minimálně o 30 procent, jsou jak pro klienta i banku ze všech variant nejbezpečnější. Odpovídají tomu i úrokové sazby. V porovnání se 100procentními hypotékami činí rozdíl v sazbách zhruba 1,5 procentního bodu, což vyjádřeno výší měsíční splátky může být až 2000 Kč u dvoumiliónové hypotéky na 20 let.

Od července 2008 docházelo až na pár výjimečných měsíců k neustálému snižování průměrné výše hypotéky. V říjnu loňského roku se však tento trend otočil a výše průměrné hypotéky začala po 16 měsících růst. Důvodem může být nárůst cen nemovitostí či částečné uvolnění podmínek poskytování hypoték, tedy půjčování na vyšší hodnotu LTV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám