Hlavní obsah

Týden na trzích: Akcie opět rostly, obavy z Řecka polevují

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První březnový týden na trhy vnesl konečně o něco více klidu. K tomu přispělo především zklidnění nervozity kolem situace v Řecku, které během týdne přišlo s dodatečnými úsporami, jež by měly snížit rozpočtový deficit o necelých pět miliard eur.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

K tomu Řecko přistoupilo pod tlakem Evropské unie, ale také pod tlakem trhu, který se začal obávat, že by se helénská republika mohla dočkat dalšího snížení ratingu, jak ostatně koncem minulého měsíce naznačily ratingové agentury S a Moody’s. K dodatečnému snížení deficitu pomůže jak šetření, tak zvyšování rozpočtových příjmů. Zmražení důchodů a snížení bonusů státních zaměstnanců proto půjde ruku v ruce se zvýšením DPH o další dva procentní body na 21 %.

Zprávy z Řecka trh přijal s úlevou. Opět se totiž o něco přiblížila možnost, že by velké země eurozóny mohly Řecku nabídnout pomoc, kterou si podmiňovaly právě dodatečnými úsporami. Vše ale zatím závisí na Německu, kde je vůle ke krytí Řeckých dluhů mezi veřejností velmi nízká. Pokud by se však kancléřka Merkelová přeci jen rozhodla Řecku pomoci, pravděpodobně tak Německo učiní nákupem řeckých dluhopisů, prostřednictvím státní banky KfW.

Úleva se v týdnu na trzích projevila několika způsoby

Například výnos z Řeckých státních dluhopisů s desetiletou splatností se vrátil zpět pod šest procent a zajímat se obchodníci začali také o ostatní dluhopisy rizikovějších zemí. Dařit se začalo i akciím, když panevropský burzovní index Eurostoxx50 rostl v pátek proti pondělku o 3,8 %, zatímco americký S uzavřel čtvrteční seanci výše o 1,6 %. Ledy na trzích tak začaly znovu polevovat, i když rizik do nadcházejících měsíců stále ještě existuje celá řada.

Vedle problémů Řecka, které rozhodně dodatečným úsporným balíčkem nekončí, budou muset složitou fiskální situaci řešit i další členské země eurozóny, jako například Portugalsko a Španělsko. Nechtěnou pozornost obchodníků si navíc v týdnu vysloužila také Británie, kde se výrazně ztenčil náskok Konzervativní strany před Labour Party, což vylekalo ty obchodníky, kteří počítali s rychlou a bolestivou redukcí vysokého deficitu ihned po letošních volbách.

Přesvědčivý zatím není ani stav největších světových ekonomik. Ty stále zápolí s následky loňské recese, ze které se jim daří vybřednout zatím jen velmi pozvolna. Že se to ale pomalu daří, naznačilo v týdnu několik ekonomických dat, které přišly z Evropy a z USA. Za všechny to byly především výsledky aktivity amerického sektoru služeb, nebo překvapivě silné tempo růstu osobních výdajů amerických domácností. Příjemně překvapily také výsledky z amerického pracovního trhu, kde proti očekávání zůstala míra nezaměstnanosti beze změny na 9,7 %.

Úrokové sazby zatím beze změn

V Evropě bylo největší událostí čtvrteční zasedání Evropské centrální banky a Bank of England. Žádná z bank však nepřekvapila, když obě ponechaly úrokové sazby beze změny na jednom procentu, respektive 0,5 %. Zatímco Bank of England ke svému rozhodnutí nenabídla žádný doprovodný komentář, ECB na tiskové konferenci potvrdila, že se chystá k postupnému utahování měnové politiky, které začne provádět již v nadcházejících měsících.

Od nového týdne můžeme čekat opět několik velmi zajímavých zpráv. Vedle situace v Řecku budou obchodníci věnovat pozornost také výsledkům průmyslové produkce z takových zemí, jako je Německo, Británie, nebo Čína. Spojené státy pak nabídnou výsledky obchodní bilance, indexu spotřebitelské důvěry, nebo velmi očekávané tržby z maloobchodního prodeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám