Hlavní obsah

Jak poznat padělané peníze

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet padělaných českých korun vzrostl loni o polovinu; jak tedy rychle poznat padělanou tisícovku, dvou či pětitisícovku, když jste třeba prodavačka nebo naopak vám v obchodě po zaplacení nákupu vracejí papírové peníze? Nejčastěji prohlíženými kontrolními prvky jsou vodoznak a ochranný okénkový stříbrný proužek.

Článek

Padělek v praxi stoprocentně identifikujete v nočních klubech, na diskotékách a hernách, kde používají pro dotvoření atmosféry UV světel. Zde se pod vlivem tohoto záření objeví jinak skryté svítivé obrazce a vlákna. Stejné je to na soláriu.

Jinak v běžném denním provozu musíte spoléhat třeba na místa s opticky proměnlivou barvou a ochranná vlákna.

Ochranný okénkový proužek je z umělé metalizované hmoty, zapuštěný do papíru, který na lícní straně vystupuje vždy ve čtyřech intervalech na povrch papíru. Je na něm čitelný negativní mikrotext s logem ČNB a označením nominální hodnoty bankovky.

Při pohledu na bankovku je vidět pouze vystupující část proužku na lícní straně, při pohledu proti světlu je proužek vidět z obou stran jako souvislá tmavá linka s prosvítajícím mikrotextem. Vystupující části mění svoji kovově lesklou barvu v závislosti na úhlu dopadu světla z hnědofialové na zelenou.

V papíru jsou také zapuštěná okem viditelná vlákna oranžové barvy v délce 6 mm. Nejlépe zřetelná jsou na bílých okrajích bankovky.

Kde jsou ochranné prvky, a jak je na papírových bankovkách poznat, najdete na stránkách ČNB.

Anketa

Podstrčil vám někdy někdo padělané peníze?
ANO
16,6 %
NE
83,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 875 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám